Binnen een kleine twee weken zitten we met z’n allen allicht gekluisterd voor de televisie om onze Belgische atleten in Rio aan te moedigen. Maar we mogen het aanstormend talent dat thuisblijft zeker niet uit het oog verliezen. Iemand die dit seizoen aan een sterke opmars bezig is, is Elien De Vocht. De atlete van AVZK verbeterde het Belgisch record polsstokspringen maar liefst drie keer deze zomer en realiseerde met haar 4m25 een derde prestatie aller tijden bij de Alle Categorieën. We namen even contact op voor een kort interview.

Elien, na een derde plaats – achter niemand minder dan Fanny Smets en Chloe Henry – op het BK en je recordrij waarbij je het BR voor beloften tot 4m25 bracht, ziet het er naar uit dat je een droomseizoen beleeft. Hoe blik je zelf terug op de afgelopen weken en maanden? 

“Tijdens mijn voorbereiding heb ik veel kunnen trainen en merkte ik al snel dat alles goed zat. Ik voelde me sterk en de sprongen die ik op training deed, gaven me veel vertrouwen. Maar dat ik tijdens mijn eerste wedstrijd al meteen het BR voor beloften kon verbeteren, kwam wel als een verrassing. Ik ben normaal gezien iemand die een aantal wedstrijden nodig heeft om op gang te komen.”

“Dat ik tevreden ben over mijn seizoen tot hiertoe, mag zeker zijn. We zien wel hoe het verder nog zal verlopen. Ik heb nu een paar dagen mijn lichaam wat rust gegund en de tijd genomen om alle kleine kwaaltjes te laten verzorgen. Maandag begin ik dan terug met een korte opbouw zodat ik misschien nog een paar mooie prestaties kan neerzetten tijdens de laatste wedstrijden van dit seizoen.”

Doordat het EK reeds in juni viel en de Olympische Spelen bijna van start gaan, is het voor de thuisblijvers maar een kort seizoen. Welke wedstrijden staan er nog op de planning voor jou deze zomer? 

“Deze zomer ga ik niet zo veel wedstrijden meer doen. Er staan er ongeveer nog een viertal op de planning waaronder dus ook het BK beloften. Daar hoop ik een mooie prestatie neer te kunnen zetten, maar het is nooit echt een hoofddoel geweest.”

Ambieerde je overigens een selectie voor het EK in Amsterdam?

“De limiet voor het EK springen was geen doel op zich omdat ik wist dat het heel moeilijk zou worden. Ik stel graag doelen voorop waarvan ik weet dat ze min of meer haalbaar zijn. Voor die limiet had ik mezelf nog met 20 cm moeten verbeteren en dat zou wel heel hoog gegrepen zijn. Maar misschien kan ik er wel bij zijn bij een volgend EK. Afhankelijk van hoe ik me nog kan verbeteren en in welke mate ik blessurevrij blijf, kan dat misschien op dat moment wel een haalbare kaart zijn!”

Klopt het dat je in  juni bent afgestudeerd? Ga je eventueel nog verder studeren en hoe pak je de combinatie met de topsport aan?

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

“Het klopt inderdaad dat ik ben afgestudeerd. Ik heb nu mijn diploma journalistiek (met als optie tv) op zak, maar ik ben toch nog niet van plan om te gaan werken. Voor volgend jaar ben ik ingeschreven voor de opleiding communicatiemanagement (met als optie event). Doordat het erg op mijn opleiding journalistiek lijkt, kan ik het op één jaar afronden.”

“Wat de combinatie met de sport betreft, ga ik het proberen aan te pakken zoals ik het vorig jaar deed aangezien de opleiding op dezelfde hogeschool zal plaatsvinden. De leerkrachten zijn er heel begripvol en ik heb ook steeds de mogelijkheid om m’n examens en opdrachten uit te stellen.”

Volgend jaar vindt de Universiade plaats in Taipei en zal het EK beloften doorgaan in Bydgoszcz. Staan deze internationale kampioenschappen op de planning voor het volgend seizoen? Of behoort een selectie voor het  EK indoor in Belgrado ook tot de mogelijkheden?

“Ik denk dat de limiet voor het EK indoor (waarschijnlijk rond 4m40, red.)  nog wat te vroeg zal komen. Mijn hoofddoel voor het indoorseizoen zal allicht de verbetering van het Belgisch record voor beloften worden dat momenteel op naam van Aurélie De Ryck staat en 4m28 bedraagt. Daarna kan ik nog steeds mijn ambities eventueel wat bijschaven.”

“De Universiade in Taipei zou natuurlijk tof zijn, maar volgende zomer ligt de focus toch meer op het EK beloften in Bydgoszcz. Daar zou ik graag de finale halen. Zoals elk jaar hoop ik natuurlijk nog een aantal centimeters bij mijn records te kunnen toevoegen. We gaan hard werken in de voorbereiding en hopelijk zal het harde werk beloond worden in 2017!”

We duimen mee voor je, Elien! Alvast veel succes met het verder verloop van het seizoen.