De olympisch kampioene van het hamerslingeren in 2008 is bij het hertesten van de dopingstalen van Peking (2008) en Londen (2012) alsnog positief bevonden. De Wit-Russische Aksana Miankova veroverde goud op de Olympische Spelen in Peking. Vier jaar later werd ze zevende in Londen.

De 34-jarige Miankova liet in het Vogelneststadion van Peking een worp van 76m43 noteren, goed voor een olympisch record. In 2012 was ze dat record alweer kwijt maar dat jaar wierp ze met 78m69 in Minsk wel de vierde beste prestatie ooit gemeten. Op WK’s kon Miankova nooit echt een vuist maken. In 2009 en 2013 werd ze na de kwalificaties al naar huis gestuurd.

Aksana Miankova raakte betrapt door het hertesten van een tweede reeks stalen. Daarbij raakten 45 nieuwe dopinggevalen bekend, waarvan 30 uit Peking en 15 uit Londen.

Geen Rio voor de Italiaan Chatbi

De Italiaan met Marokkaanse roots Jamel Chatbi mag een deelname aan de Olympische Spelen in Rio wel vergeten. De 32-jarige steepleloper miste dit jaar zijn derde dopingcontrole. Dat meldt het Italiaans Olympisch Comité (CONI) die de atleet dus op non-actief zet. Op het WK in Berlijn (2009) raakte Chatbi al eens betrapt op het gebruik van clenbuterol, waarna hij een schorsing van drie jaar moest uitzitten. Een concurrent minder dus voor Jeroen D’hoedt op de 3000m steeple.

Eerder raakte al bekend dat 400m-loper Youssef Masrahi van Saoedi-Arabië betrapt werd op doping en niet naar Rio mag. Dat lees je via deze link.