De 800m-loopster Joelia Stepanova gaat in beroep tegen de uitspraak van het Internationaal Olympisch Comité. Die oordeelde dat de Russin niet mag deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio wegens een positieve dopingtest in 2013. De 30-jarige atlete was nochtans de klokkenluidster van de hele dopingaffaire die zich in Rusland voordeed.

De internationale atletiekfederatie (IAAF) maakte voor haar een uitzondering. Ze wouden immers dat ‘elke atleet die een aanzienlijke bijdrage levert aan de strijd tegen doping het recht moet hebben toestemming te vragen om deel te nemen aan de Olympische Spelen.’ Het was dan ook de bedoeling dat de 30-jarige Stepanova onder een neutrale vlag zou aantreden in Rio.

Het IOC besliste eind vorige week dat alle Russische sporters met een dopingverleden niet in Rio mogen meedoen. En aangezien zij al een positieve test aflegde in 2013 betekent dat ook voor haar een “njet”. De uitspraak aanvechten bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) kan ze niet wegens onvoldoende financiële middelen. Hoogstwaarschijnlijk zal dit in de toekomst andere klokkenluiders doen twijfelen om de pijnlijke waarheid aan het licht te brengen.

Om het goed te maken heeft het IOC Stepanova en haar man wel uitgenodigd als gast op de Olympische Spelen, maar daar heeft de Russin geen oren naar. Ze was op het voorbije EK in Amsterdam wél als enigste van haar land actief, maar moest na de series van de 800m al afscheid nemen.