Over een paar dagen begint in Rio het atletiek. Tien dagen atletiek van de bovenste plank waar menig atletiekliefhebber reikhalzend naar uitkijkt. De voorbije dagen besproken we al enkele internationale toppers en ook de kansen van onze Belgische vrouwen werden gisteren al onder de loep genomen. Tijd dus om eens te kijken hoe onze mannelijke trots ervoor staat.

De eerste Belg die we vrijdag aan het werk zien, is meteen onze grootste kanshebber om met een medaille huiswaarts te keren. Philip Milanov zal zich proberen te kwalificeren voor de finale van het discuswerpen. De verwachtingen zijn hoog gespannen, maar Milanov heeft op het EK nogmaals getoond dat hij die druk aankan. Zaterdag omstreeks 15u50 (Belgische tijd) vindt de finale plaats en weten we of Milanov, na podiumplaatsen op het WK en EK, ook een olympische medaille op zijn palmares mag schrijven.

Vrijdagnacht vinden de series van de 400m plaats met, hoe kan het ook anders, Kevin en Jonathan Borlée. Op de Spelen in Londen waren ze in de finale nog goed voor een 5e en 6e plaats. De ambitie om deze prestatie te evenaren, hebben de broers intussen moeten opbergen, maar een plaats in de halve finale is zeker een must. Ook een tijd onder de 45″00 moet tot hun mogelijkheden behoren.

Bashir Abdi - Foto: Filip Bossuyt
Bashir Abdi – Foto: Filip Bossuyt

Bashir Abdi heeft het hele seizoen moeten afrekenen met tal van blessures. Hij bewees enkele weken geleden op de Diamond League van Londen dat hij stilaan weer naar zijn vroegere niveau groeit. Zaterdag zien we hem aan het werk in de finale van de 10.000m. Het is moeilijk in te schatten waar Abdi gaat uitkomen, aangezien hij deze afstand dit seizoen nog niet heeft afgewerkt. Als er geen kwaaltjes komen bovendrijven, gaat Abdi voor de dubbel door op de 5.000m ook van start te gaan. Hier moeten echter wel nog reeksen gelopen worden. Ondanks het weinige competitieritme moet het mogelijk zijn een finaleplaats te bemachtigen.

Jeroen D’hoedt miste op een haar na de olympische limiet voor de 3000m steeple, maar werd alsnog opgevist door de IAAF. D’hoedt verschijnt aan de start met één van de traagste besttijden. Een plaats in de volgende ronde lijkt dus niet aan de orde.

Michael Bultheel zien we dan weer aan het werk op zijn geliefkoosde 400m horden. Bultheel heeft zeker een kans om de reeksen te overleven, al zal hij direct voluit moeten gaan en dicht bij zijn PR van 49″04 trachten uit te komen. Wie weet zit een verbetering van het BR er wel in dat op 48″91 staat. Een plaats in de finale lijkt te hoog gegrepen.

Voor Pieter-Jan Hannes is het wachten tot dinsdag 16 augustus om zijn olympisch debuut te maken op zijn 1500m. Hannes, in het verleden al vaker bekend om zijn straffe uitspraken, gaf te kennen met niets anders genoegen te nemen dan een finaleplaats. Een plaats in de halve finale moet zeker tot zijn mogelijkheden behoren, een finaleplaats afdwingen zal echter niet makkelijk zijn. Als Hannes zelf zegt dat het mogelijk is, wie zijn wij dan om deze uitspraak te ontkrachten?

Europees kampioen Thomas Van Der Plaetsen start op 17 en 18 augustus aan zijn tweedaagse van de tienkamp. Van Der Plaetsen bewees in Amsterdam, waar hij tot 8.218 punten kwam, dat hij helemaal de oude is en gaat volop voor een plaats bij de beste acht. Hier zal een totaalscore van minstens 8.300 punten voor nodig zijn. Met het nodige vertrouwen dat hij meenam uit Amsterdam, moet dit mogelijk zijn.

Foto: Jeroen De Meyer
Foto: Jeroen De Meyer

Ook de Belgian Tornado’s, bestaande uit Julien WatrinRobin VanderbemdenAntoine Gillet, Kevin, Jonathan en Dylan Borlée, mogen hun opwachting maken in het olympisch stadion. Ook hen worden medaillekansen toegekend. De concurrentie op de 4x400m is groot, dus lijkt een plaats bij de beste vijf een realistischer doel. Het zou echter niet de eerste keer zijn dat de Tornado’s verrassen, want in een aflossing kunnen ze altijd net iets meer.

Op de allerlaatste dag van de Spelen vindt de marathon plaats. Dit wordt ongetwijfeld een Afrikaans onderonsje, waartegen onze Belgen weinig weerstand zullen bieden. De rol van beste Belg zal waarschijnlijk weggelegd zijn voor Koen Naert. Naert, die met zijn tijd van 2u10:31 beduidend sneller is dan Willem Van Schuerbeeck en Florent Caelen, trok de voorbije maand naar de VS om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten. Een plaats bij de top 20 (of zelfs top 15) lijkt niet uitgesloten. Wie tweede Belg wordt, lijkt minder voor de hand liggend. De besttijden van Van Schuerbeeck (2u12:49) en van Caelen (2u12:51) liggen immers zeer dicht bij elkaar. Zij mogen een plaats bij de beste 50 ambiëren.

 

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.