Regerend olympisch marathonkampioene Jemima Sumgong is betrapt op het gebruik van EPO. De Keniaanse, die ook de laatste London Marathon won, testte positief bij een controle buiten competitie.

Ze was op haar eenendertigste pas de eerste Keniaanse die olympisch goud won in de marathon, maar Jemima Sumgong dreigt haar titel alweer te verliezen. Bij een onaangekondigde controle in Kenia door de internationale atletiekfederatie in februari testte Sumgong positief op het gebruik van EPO. De test maakte deel uit van een programma waarbij internationale marathontoppers, met de steun van de grootste marathons ter wereld, eindelijk meer controles buiten competitie krijgen.

In afwachting van de resultaten van haar B-staal is Sumgong voorlopig geschorst. Eerder was de spectaculaire progressie die ze vanaf haar achtentwintigste gemaakt had al door enkele kenners als verdacht bestempeld.