Tweevoudig olympisch medaillewinnaar Nesta Carter is bij het hertesten van stalen van de Olympische Spelen in 2008 positief bevonden. Sinds gisteren wisten we al dat, naast hoogspringkampioene Anna Chicherova, nóg een medaillewinnaar onder de 31 betrapten zou zitten. Vandaag maakte de Jamaicaanse krant Gleamer bekend dat het om Carter ging.

Nesta Carter (startloper) haalde op de Olympische Spelen in 2008 goud met de Jamaicaanse 4x100m aflossingsploeg. Ook in 2012, op de Spelen in Londen, maakte hij deel uit van de winnende Jamaicaanse formatie. Op de WK’s in 2011, 2013 en 2015 ging hij eveneens met één van de gouden aflossingsmedailles naar huis. Met het Jamaicaanse team is hij bovendien huidig wereldrecordhouder (36″84).

Carter heeft een persoonlijke beste van 9″78 op de 100m, een tijd die hij lukte in 2010. Op het WK in 2012 haalde hij zilver op de 60m (zie video hieronder), in 2013 werd hij derde op het outdoor WK op de 100m (zie race bovenaan).

Volgens Gleamer zou Nesta Carter betrapt zijn op methylexaneamine, beter bekend als DMAA, een stimulerend middel. Ook zijn landgenoten  Yohan Blake, Marvin Anderson, Lansford Spence en Allodin Fothergill werden in 2009 betrapt op het product. Ook bij onze Damien Broothaerts werd het goedje in 2012 teruggevonden in de urine. Hij werd wel vrijgesproken.

Het is, net als bij Anna Chicherova en de overige betrapte atleten op de Spelen in 2008, nog wachten op de analyse van de B-stalen vooraleer het IOC ook daadwerkelijk de namen prijsgeeft en de positieve dopingtests zal bevestigen.