Usain Bolt is back. En hoe! Met nog amper enkele weken te gaan tot de Olympische Spelen van Rio de Janeiro barst de flamboyante Jamaicaan (opnieuw) van zelfvertrouwen. “Het zal nog even duren vooraleer er iemand zal opstaan met evenveel talent als ik”, zei Bolt op een persconferentie.

Ondanks een mindere periode (Bolt kampte met hamstring- en rugklachten) is de meervoudig olympisch en wereldkampioen opnieuw klaar om te schitteren op het grootste sportevenement van de wereld. “Het afgelopen jaar was één van de moeilijkste uit mijn carrière”, gaf hij echter toe. “Blessures hebben me heel wat achterstand opgeleverd en de problemen met mijn rug worden erger en erger met de jaren. Dat is de tol van de sport.”

Ook de Russische dopingperikelen zijn de Jamaicaanse wereldrecordhouder uiteraard niet ontgaan. “Onze sport zit in een dipje. De atletiek heeft het nodig dat ik goud pak in Rio”, klinkt het vol vertrouwen. “En gelukkig ben ik helemaal klaar om te presteren.”

Over de toekomst na Rio is Bolt minder eenduidig. Aanvankelijk moesten de Spelen van 2016 een eindpunt betekenen voor Lightning Bolt, maar dat lijkt minder en minder zeker. “Mijn coach zegt dat ik nog door kan tot 2020, maar ik bekijk het jaar per jaar”, was alles wat Bolt daar voorlopig over te melden had.

“De sport heeft mij nodig”, vertelde Bolt verder. “Niemand twijfelt wie de snelste man ter wereld is. Toch zullen er ook na mij nog grote kampioenen opstaan. Al zal het zeker nog even duren vooraleer er iemand zal opstaan met evenveel talent als ik.”