Het is opmerkzaam. Hoe Astrid Verhoeven deze winter na een zware operatie uit het dal kroop en zich naar een achtste plek wist te loodsen op het BK veldlopen. Maar die enorme inspanning kende ook een keerzijde. De atlete van AC Lebbeke kwam deze zomer nog niet in actie. Het gevolg van een operatie aan de dikke darm die haar al een pak ellende heeft bezorgd.

Laat ons de voorbije winter nog even recapituleren: Midden oktober komt Astrid Verhoeven binnen in het spoed. Ze had last van stekende buikpijn die niet meer te houden was. Na enkele onderzoeken bleek ook waarom. Haar dikke darm bleek iets te lang te zijn waardoor die andere delen in haar lichaam aan het wurgen was. Er moest snel ingegrepen worden. Na een operatie van vijf uur lang leek alles weer in orde. De langeafstandsloopster kon de revalidatie beginnen en begin februari stak ze de provinciale titel veldlopen op zak. Die goede vorm trok ze door naar het BK: Daar werd ze knap zevende Belgische in haar eerste jaar bij de senioren.

Astrid Verhoeven - Foto: Jeroen De Meyer
Astrid Verhoeven – Foto: Jeroen De Meyer

Het is jammer genoeg die inspanning die roet in het eten heeft gegooid. “Na twee ronden liep ik daar met hevige buikpijn. Ik had de veldloop (CrossCup in Dour) van de week voordien duidelijk nog niet verteerd. Ik heb mij enorm geforceerd met een zware overbelasting aan de buikspieren als gevolg”, zo vertelt Astrid ons. “Bij de operatie in oktober hadden de dokters volledig de buikspieren overgesneden. Blijkbaar was ik daar nog niet volledig van hersteld.”

BK voor beloften als doel

Langzaam aan probeert de 21-jarige Verhoeven haar vorm terug op te krikken. “Gaat het goed, dan kan ik de trainingen opdrijven. Gaat het iets minder, dan bouw ik af. Ik ben nu ook afgestudeerd en werk als fitnessinstructeur bij Thermae  Sports te Merchtem waardoor het nog even zoeken is naar het juiste ritme. Op dit moment kan ik wel de zwaardere trainingen aan. Ik geef mijn lichaam de tijd, maar graag zou ik op het BK voor beloften op 11 september weer helemaal present zijn.”