Hanne Verbruggen is op het EK in München knap achtste geworden op de marathon. Verbruggen liep een bijzonder sterke wedstrijd en was de eerste 34 kilometer geen moment weg te denken uit de kopgroep. Ze klokte uiteindelijk af na 2u29:44. Mieke Gorissen ging behoudener van start en kon in het tweede deel plaatsen winnen. Zij werd uiteindelijk dertiende in 2u31:48. Astrid Verhoeven legde beslag op plaats 32 in 2u40:03. De overwinning ging niet naar de Nederlandse topfavoriete Nienke Brinkman, zij haalde nipt het brons. Wel naar de Poolse Aleksandra Lisowska in 2u28:36.

België was met Mieke GorissenHanne Verbruggen en Astrid Verhoeven goed vertegenwoordigd op de marathon op het EK. Al vrij snel na de start werd duidelijk dat vooral Verbruggen grootse plannen had. Zij positioneerde zich in de kopgroep en was niet van plan daar te lossen. Sterker nog, de VITA-atlete was het grootste deel van de tijd in de voorste linie terug te vinden.

Na 30 kilometer draaide Verbruggen nog steeds vlot mee in de inmiddels sterk uitgedunde kopgroep. Maar na 35 kilometer kraakte onze landgenote toch. De Poolse Aleksandra Lisowska voerde het tempo op en Verbruggen moest een gaatje laten. Het podium was meteen buiten bereik, maar een mooie ereplaats zat er zeker in. Verbruggen hield het tempo hoog en klokte knap als achtste af na 2u29:44, amper een halve minuut boven haar PR.

Gorissen en Verhoeven kozen allebei voor een heel andere wedstrijdaanpak dan Verhoeven. Na de eerste doorkomst aan kilometer twaalf bevond Gorissen zich rond positie 30. Verhoeven volgde een kleine twintig plaatsen verderop. 10 Kilometer later had het duo allebei zo’n tien plaatsen goedgemaakt. In tegenstelling tot Gorissen legde Verhoeven een vrij eenzame wedstrijd af. Al kon zij zich enorm optrekken aan het enthousiasme waarmee het Duitse publiek elke deelnemer aanmoedigde. Zowel Gorissen als Verhoeven bleven elke kilometer nog atleten oprapen. Het verdict aan de finish was uiteindelijk een mooie dertiende plaats voor Gorissen in 2u31:48. Verhoeven kon zeer tevreden terugblikken op haar 32e plaats in 2u40:03.

Mieke Gorissen – Foto: Jeroen De Meyer

De overwinning ging naar Lisowska in 2u28:36. De Poolse maakte in de slotkilometers relatief eenvoudig komaf met haar concurrenten. De Nederlandse Nienke Brinkmans moest in de laatste kilometer nog heel hard werken om op het podium te eindigen. De snelste atlete van dit seizoen sprintte uiteindelijk naar de derde plaats in 2u28:52. Het zilver ging naar de Kroatische Matea Kostro in 2u28:42.