Bashir Abdi is op de Rotterdam Marathon net naast het podium gevallen. Abdi, die zonder grote ambities aan de start verscheen na een moeilijke voorbereiding, bleef tot kilometer 39 uitzicht hebben op een podiumplaats. Onze landgenoot had in de slotkilometers geen antwoord op de versnelling van het NN-duo Abdi Nageeye-Leul Gebresilase. Abdi finishte als vierde in 2u05:23. Zijn maatje Nageeye vierde feest met de zege én een Nederlands record van 2u04:56. Astrid Verhoeven verzekerde zich dakzij een knap PR voor het EK van deze zomer. Verhoeven klokte af na 2u31:39. 

Bashir Abdi is er niet in geslaagd om zichzelf op te volgen als winnaar van de NN Rotterdam Marathon. Abdi kwam zonder grote ambities aan de start in de Nederlandse havenstad na een door blessures geplaagde voorbereiding. De bronzen medaillewinnaar van de olympische marathon in Sapporo liet zelfs zijn eigen halve marathon in Gent schieten om in degelijke vorm aan de start in Rotterdam te verschijnen. Ondanks die verstoorde voorbereiding ging onze landgenoot er vol voor in de stad waar hij vorig jaar triomfeerde met een Europees record. De kopgroep, met daarin ook zijn maatje Abdi Nageeye, kwam halfweg door in 1u02:18. Het parcoursrecord van Abdi (2u03:36) leek daardoor niet in gevaar.

Op karakter zou de Belgische recordhouder het tot maar liefst kilometer 40 uitzingen in de kopgroep, ondanks dat zowel Nageeye als Abdi zelf op kilometer 33 even alle zeilen moesten bijzetten. In de slotkilometers moest hij een drietal laten gaan, geen schande gezien het feit dat amper zes weken op een degelijke manier heeft kunnen trainen. Voorin snelde Nageeye na een pittig sprintje met teamgenoot Leul Gebrselassie naar de zege in een nieuw Nederlands record van 2u04:56. Rueben Kipyego legde beslag op de derde stek. Abdi volgde nog geen halve minuut na de winnaar in 2u05:23, goed voor zijn derde chrono ooit in een marathon. Valentin Poncelet debuteerde in Rotterdam met een degelijke 2u15:45.

Astrid Verhoeven loopt naar EK-ticket

Astrid Verhoeven ging bij de vrouwen op zoek naar een EK-ticket, waarvoor 2u32 vereist is. Verhoeven ging sterk van start en lag lang op schema voor een tijd in de buur van 2u30. In de tweede wedstrijdhelft moest de 27-jarige atlete wat gas terugnemen, maar met 2u31:39 was haar opdracht meer dan volbracht. Ze verpulverde zo haar PR met net geen drie minuten. Verhoeven mag zich dus opmaken voor een deelname aan het EK in München. De winst ging naar de Ethiopische Haven Hailu in 2u22:01. Al ging alle aandacht bij de vrouwen, terecht, naar e Nederlandse Nienke Brinkman. Brinkman, die pas vorig jaar in december haar eerste marathon liep, knalde net zoals Nageeye bij de mannen naar een nationaal record van 2u22:51.