De Diamond League in Londen had na heel wat mooie namen gisteren ook vandaag nog enkele toppers op de affiche staan. Onder andere Mo Farah en Dafne Schippers kwamen in actie, maar ook twee Belgen toonden zich in de Britse hoofdstad. Jonathan Borlée en Bashir Abdi kwamen respectievelijk op de baanronde en 5.000m aan de start. Het werd meteen ook de laatste grote afspraak vooraleer beide heren afzakken richting Rio om de Olympische Spelen te betwisten.

Jonathan Borlée in actie op het EK in Amstedam - Foto: Jeroen De Meyer
Jonathan Borlée in actie op het EK in Amstedam – Foto: Jeroen De Meyer

Jonathan Borlée liep vanuit baan zes naar een zesde plaats op de 400m in een tijd van 45″63. Daarmee doet hij net iets minder goed in vergelijking met zijn passage op de Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder waar hij de klok na 45″34 liet stoppen. Het is echter opnieuw een bemoedigende chrono, aangezien hij op het BK en op het EK niet in de buurt van 45 seconden wist te komen. De winst was voor thuisloper Matthew Hudson-Smith, die de naam Borlée maar al te goed kent. De jonge Brit werd immers voorbijgesneld door Kevin Borlée in de laatste meters van de 4x400m op het EK in Amsterdam. Hudson-Smith slaagde er net niet in om onder de 45 seconden te duiken met een tijd van 45″03.

Bashir Abdi kwam na een periode zonder competitie opnieuw in actie op de 5.000m. De 27-jarige Gentenaar kampte de afgelopen weken met een paar fysieke problemen, maar die lijken helemaal van de baan! Abdi ging behouden van start in een race waarin zijn trainingsmaatje én levende legende, Mo Farah, voor vuurwerk moest zorgen . De steun van het thuispubliek stuwde de dubbele olympische kampioen naar een triomftocht die net geen dertien minuten duurde. Met 12’59″29 dook de Brit voor de vierde keer in zijn carrière onder de magische grens van dertien minuten. Het is bovendien de beste wereldjaarprestatie en een enorme adelbrief met het oog op Rio, waar hij op zoek gaat naar een verlenging van zijn twee olympische titels van 2012. De concurrentie liet hij ver achter zich, aangezien een andere Brit, Andrew Butchart, tweede werd met 13’14″85. Enkele seconden later kwam Abdi over de streep als zevende in een puike 13’19″16. Deze tijd is gezien het wedstrijdverloop, er vormden zich namelijk twee groepjes, een opsteker voor onze Belg. Zijn seizoensbeste van 13’14″92 blijft zo (nog) overeind. De beelden van de 5.000m kunnen hieronder bekeken worden.

https://www.youtube.com/watch?v=cAqMYjJ_2co

Dafne Schippers kwam aan de start van de 200m. De Nederlandse spurtsensatie toonde wederom haar goede benen met een chrono van 22″13. De Amerikaanse atletes Townsend en Atkins volgden een halve seconde later om beslag te leggen op de tweede en derde plaats.