De termijn van vier weken die het IOC zichzelf zondag had geschonken rond het mogelijke uitstel van de Olympische Spelen in Tokio van komende zomer lijkt erg onrealistisch. Gisteren waren er de uitspraken van IOC-lid Dick Pound rond het feit het uitstel eigenlijk al beklonken is, maar er gewoon nog over de termijn moet gepraat worden. Vandaag komt er vanuit de olympische beweging het bericht dat het geen kwestie is van weken, maar hooguit van enkele dagen.

Is de uitstelbal aan het rollen gegaan door de uitspraken van voormalig WADA-voorzitter en huidig IOC-lid Dick Pound? Het kan zomaar, al staat het IOC elke dag wat meer onder druk, zeker aangezien er gisteren de eerste boycots volgden en er meer en meer sportbonden oproepen tot uitstel. De Canadees vertelde gisteren aan de Amerikaanse pers dat een uitstel zeker is, maar er gewoon nog over de termijn moet gepraat worden. Zondag gaf het IOC zichzelf welgeteld vier weken om tot een beslissing te komen, maar dat lijkt erg onrealistisch.

Vandaag bellen IOC-voorzitter Thomas Bach en Japans premier Shinzo Abe over het uitstel van de Spelen. Het grootste probleem dat nu op tafel ligt, is het feit dat er enorme schadeclaims kunnen volgen indien het contract rond het houden van de Spelen op de voorziene data eenzijdig wordt opgezegd. Dan zou het gaan om miljarden euro’s. De komende dagen zou hierover een akkoord moeten volgen, waardoor veel atleten in door het coronavirus getroffen gebieden opgelucht adem zullen halen.

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité was gisteren nog erg positief over de Spelen. Volgens hen is het nog te vroeg om van uitstel te spreken. Het BOIC gaf wel aan de beslissingen van het IOC op de voet te volgen.