Na afgelopen maandag de limiet maar net te missen, was het gisteren in het Nederlandse Leiden wél raak voor Rénee Eykens. Met 2’01″34 liep Eykens niet alleen naar een vijfde Europese beloftentijd van het jaar op de 800m, maar kraakte ze vooral de olympische limiet. De pas 20 jaar geworden atlete van Kapellen was door het dolle heen, maar ze deed ook onze Facebookpagina ontploffen én de website kreunde meer dan een uur lang onder de vele clicks (waarvoor meteen ook onze excuses voor de iets langere wachttijden).

“Echt ongelooflijk, het dringt nog niet echt tot me door”, reageerde ze op de website van Atletiek Vlaanderen. “Vóór het seizoen was kwalificatie voor het EK de doelstelling en nu sta ik plots op de Spelen. Ik droom al sinds mijn zevende van de Spelen en vandaag is die droom al werkelijkheid geworden.”

Hoewel die OS-limiet enkele jaren geleden misschien een verre droom mocht lijken, was dat dit seizoen allerminst het geval. Met sterke chrono’s vroeg op het jaar en vooral afgelopen maandag in Zwitserland, benaderde Eykens de Spelen-limiet al akelig dicht. “Na de IFAM begon ik er stilletjes aan te denken”, geeft ze inderdaad toe. “Al zat ik er toen nog een halve seconde boven. De omstandigheden moesten wel voor 100% meezitten. En dat was vandaag meer het geval dan in Bellinzona.”

Lees meer op de website van Atletiek Vlaanderen.