Naast de vele knalprestaties in binnen-en buitenland gisteren kwamen ook andere grote namen in actie. Nafi Thiam werkt twee disciplines af op de Gouden Spike in het Nederlandse Leiden. Thiam was twee keer goed voor winst met een seizoenbeste van 13″57 en 6m62 op respectievelijk de hoge horden én in het verspringen. Lander Tijtgat zette na Thiam de beste Belgische prestatie neer door in zijn debuut op de 10.000m 28’33″83 te noteren. Merel Maes maakte haar terugkeer in Gentbrugge verbeterde meteen het BR bij de scholieren tot 1m87. Maes mag zich daardoor opmaken voor het EK bij de junioren. Jente Hauttekeete lijkt op Tenerife op weg naar een BR en dus ook EK-limiet op de tienkamp voor junioren.

Nafi Thiam blijft in alle rust verder werken met het oog op de Olympische Spelen in Tokio waar ze haar titel op de zevenkamp verdedigt. Gisteren maakte de atlete van RFCL een derde tussentop voor wat competitie na eerder al in actie te zijn gekomen in Tilburg en Montreuil. Net zoals in Tilburg opteerde ze op de Gouden Spike in Leiden voor de combinatie van de 100m horden en het verspringen. Op de hoge horden bewees ze alvast dat haar vorm in stijgende lijn zit. Gesteund door een gunstige rugwind klokte Thiam af na 13″57, 11 honderdsten beter dan haar seizoensbeste.

Vervolgens trok de regerende olympische kampioene in de zevenkamp naar de zandbak. De meerkampster trok de goede lijn door vanop de horden. In haar eerste poging sprong ze namelijk meteen naar 6m62 en dat met een geldige rugwind van 1,8m/s. Thiam noteerde daarna nog twee pogingen voorbij 6m50, waardoor ze kon terugblikken op een meer dan geslaagde uitstap naar onze noorderburen. Achteraf was ze dan ook erg te spreken over de stappen die ze dankzij competitieprikkels zet. Een kort gesprek met Thiam kan u hieronder bekijken.

Nafi Thiam was niet de enige Belg in Leiden. Renée Eykens, die via de World Ranking op weg is naar de Olympische Spelen in Tokio, zette de 800m naar haar hand in een seizoenbeste van 2’04″04. Twee weken eerder moest Eykens nog de strijd staken in Nijmegen op de 1500m nadat haar spike werd uitgetrapt. De vleeswonde die gepaard ging met dat voorval is intussen zo goed als genezen. Bij de mannen op de dubbele baanronde waren alle ogen gericht op Tony van Diepen. Van Diepen hoopte zich namelijk te verzekeren van de olympische limiet, maar dat doel bleek gisteren dan toch te hoog gegrepen. Matthias Quintelier stootte zijn kogel 17m46 ver. Voor de zege was een worp voorbij 20 meter nodig, aangezien Sven Poelmann tot 20m05 kwam.

In de 10.000m werd het uitkijken naar een handvol Belgische mannen. Lahsene Bouchikhi en Dieter Kersten fungeerden tijdens die wedstrijd, tevens het Nederlands kampioenschap, als tempomakers. Bouchikhi nam de kopgroep op sleeptouw. Hij zou de Fransman Felix Bour en Richard Ringer na 6.000m afzetten. Dat duo stuwde elkaar naar een chrono onder 28 minuten. Bour klokte af na 27’51″22, Ringer volgde enkele seconden later. Ondertussen was Lander Tijtgat de ziel uit zijn lijf aan het lopen tijdens wat met een ‘laat debuut’ mag noemen. Als 38-jarige kwam de atleet van ALVA namelijk voor het eerst aan de start van de 25 rondjes op de piste. Tijtgat maakte een statement door te finishen na 28’33″83, duidelijk beter dan de Belgen op uitzondering van Bashir Abdi in de selectie van de European Cup 10.000m van vorig weekend. Tijtgat betreurde in de aanloop naar die wedstrijd zijn afwezigheid in de Belgische selectie en gaf de selectiecommissie gisteren toch wel lik op stuk. Dat hij na afloop zijn maaginhoud aan het Leidense gras schonk, nam de leerkracht lichamelijke opvoeding er met veel plezier bij. Bovendien deed hij meer dan twee seconden beter dan het BR bij de masters in de categorie M35. Dorian Boulvin deed het zeker niet onaardig en dook voor het eerst onder 29 minuten met 28’47″86. Sander Vercauteren finishte als derde landgenoot in een PR van 29’19″29.

Merel Maes op de afspraak bij terugkeer

Het was de afgelopen weken zoeken naar hoogspringtalent Merel Maes. De scholiere van ACW was licht op de sukkel met het scheenbeen en kwam daardoor uit voorzorg nog niet in actie. Gisteren kreeg de atlete van coach Benny Annecour groen licht om zich in Gentbrugge uit te leven. Maes greep die kans met beide handen door telkens in haar eerst poging over de lat te wippen tot en met 1m85, waardoor ze het BR van Marjolein Lindemans evenaarde. Op 1m81 had Maes zich al verzekerd van deelname aan het EK voor junioren. Het kon echter nog straffer, aangezien de nog altijd maar 16-jarige atlete ook het BR nog verbeterde tot 1m87.

Nog in Gentbrugge stond het BK 10.000m gepland. Bij de vrouwen heerste Florence De Cock. Met 34’26″65 had ze een voorgift van meer dan een minuut op de nummers twee en drie. Bij de mannen trok Lucas Da Silva aan het langste eind na een pittig duel met Steven Castele. Da Silva finishte na 29’38″50, Castele volgde ruim vijf seconden na de kersverse Belgische kampioen. Eline Dalemans won het BK 3.000m steeple in 10’41″21.

Jente Hauttekeete heeft BR in het vizier

In Tenerife is junior Jente Hauttekeete bezig aan zijn eerste tienkamp van het jaar. Vorig jaar was de atleet van KAAG alvast goed voor 7.833 punten, de beste prestatie ooit door een Belgische junior. Het BR staat voorlopig nog op naam van Thomas Van der Plaetsen met 7.769 punten, aangezien Hauttekeete in september vorig jaar te veel steun van rugwind kreeg tijdens zijn tienkamp in het geheel. Na de eerste dag in Tenerife lijkt hij echter goed op weg om die score van Van der Plaetsen te verpulveren. Het zou zelfs kunnen dat de wereldrecordhouder op de zevenkamp bij de junioren erin slaagt om de flirten met de grens van 8.000 punten. Hauttekeete zette namelijk vier PR’s neer met de 100m in 10″88, 7m45 in het verspringen, 2m10 in het hoogspringen en de baanronde in 50″08. Alleen in het kogelstoten kende de junior wat moeilijkheden na twee foutpogingen, waardoor hij vrede moest nemen met 14m19, exact één meter onder zijn PR.

Jente Hauttekeete – Foto: Quinten Lafort