Opmerkelijk nieuws sijpelde deze week binnen via La Dernière Heure. De IAAF heeft de aanvraag van Peter Callahan om de Belgische nationaliteit te verwerven, goedgekeurd. De 1500m-specialist, die in het bezit is van zowel de Amerikaanse als de Belgische nationaliteit, heeft vrijdag de goedkeuring gekregen om voortaan de Belgische kleuren te verdedigen. Intussen werd Callahan al toegevoegd aan de voorlopige selectie voor het EK.

Peter Callahan kan mooie adelbrieven voorleggen. De 1500m-loper, die opgegroeid is in New Jersey waar hij ook zijn studies geschiedenis afwerkte, nam reeds deel aan het WK voor junioren in 2010 . Vorig jaar werd hij vierde op het Amerikaanse NCAA kampioenschap, maar ook dit jaar was hij reeds in goede doen. Op 16 mei laatstleden bracht hij zijn persoonlijk record op 3’37″87, een chrono die overigens voldoende is voor deelname aan het EK én meteen ook geldig is (Callahan werd gisteren toegevoegd aan de voorlopige selectie). Ook voor de Olympische Spelen zou Callahan in aanmerking kunnen komen. Enkel Pieter-Jan Hannes wist tot dusver onder de vereiste 3″36″20 te duiken die daarvoor gevraagd wordt.

peter callahan
Foto: Peter Callahan tijdens zijn “Workout Wednesday” op Flotrack

De voormalige Amerikaanse middellangeafstandsatleet viert op 1 juni zijn 25ste verjaardag. Zijn nationaliteitswijzing heeft dus niet enkel gevolgen voor de nabije toekomst maar mogelijk voor nog heel wat nationale en internationale kampioenschappen. Callahan heeft zich dan ook meteen aangesloten bij Excelsior, de Brusselse club die vorig weekend nog de interclubtitel opstreek. Callahan zat naar verluidt al enkele maanden met de overstap in zijn hoofd, en via Arnaud Froidmont is hij bij Excelsior terechtgekomen. “Toen ons het nieuws bereikte dat hij graag Belg wou worden, is alles heel snel gegaan”, vertelde Bruno Schroeven van RESC aan La Dernière Heure.

Ook Callahan zelf hoorden we al voor een korte reactie: “Het hoofddoel is om me kwalificeren voor het EK en de Spelen in Rio. Ik liep pas nog 3’37, maar hoop snel om onder de 3’36″20 (de limiet voor de Spelen) te lopen. Het is niet meer gelukt om alles op tijd te regelen om deel te mogen nemen aan de interclub, maar volgend jaar ben ik zeker van dienst voor mijn nieuwe club RESC. Ik ben opgetogen om België te mogen vertegenwoordigen en hoop dat ik het goed zal doen!

Persoonlijke records Peter Callahan:

  • 800m: 1’48″66 (indoor)
  • 1000m: 2’20″78 (indoor)
  • 1500m: 3’37″87
  • Mijl: 3’58″43

De collega’s van Flotrack maakten pas nog een “Workout Wednesday” over Callahan. Bekijk die video hier.