Dries De Smet is op zoek naar zijn derde internationaal toernooi. Na deze winter het EK veldlopen te mislopen richt de 21-jarige atleet nu zijn pijlen op het EK beloften in Zweden. Door een blessure aan de knie krijgt die ambitie wel een flinke knauw te verduren. “De realist in mij weet dat het een moeilijke opgave wordt.”

Dries De Smet als junior in 2017: Op de IFAM-meeting in mei loopt hij naar een persoonlijk record van 3’44″23 op de 1500m en enkele maanden staat hij fier op het podium als vice-Europees juniorenkampioen. In 2019 zou hij maar al te graag een deelname aan het EK beloften aan zijn palmares willen toevoegen. “Ik heb deze winter grote stappen gemaakt op gebied van trainingsintensiteit, ondanks dat ik daarmee niet echt grote resultaten mee heb geboekt,” blikt de atleet van AC Lebbeke terug op zijn veldloopseizoen. “Dit was wel mijn beste winter ooit, ideaal voor de zomer dus!”

“Na het BK veldlopen nam ik een weekje rust, om er nadien meteen in te vliegen. Wellicht heb ik dat iets te letterlijk genomen, want na amper vijf dagen trainen moest ik overschakelen naar zwemmen en fietsen. Ik heb elk seizoen wel een paar keer last aan mijn patellapezen, soms een dag, soms een paar maand. Ik ben in het verleden al tweemaal geopereerd aan de knieën, dus je kan wel stellen dat dat mijn zwak punt is. Ook al doe ik regelmatig oefeningen voor mijn te zwakke quadriceps en gluteus, het blijft moeilijk om meer dan zes trainingen of 100km per week te verteren.”

Dries De Smet – Foto: Peter Wagemans

“Gisteren liep ik voor het eerst een halfuurtje pijnvrij, na vijf weken aanmodderen. Ik ga niet zeggen dat het EK onmogelijk is geworden, maar de realist in mij weet dat het een heel moeilijke opgave wordt.” Voor het EK beloften wordt 3’41″30 gevraagd, daar heeft de student handelsingenieur tot 30 juni de tijd voor. “Opgeven doe ik zeker nog niet. Die zilveren medaille van vorige keer smaakt echt wel naar meer, ik ga mij er nog volledig op smijten. De focus ligt ook dit jaar op de 1500m, met in aanloop daarnaar enkele snelle 800’en. Mocht mijn knie het niet toelaten om op tijd de limiet te lopen voor het EK dan wordt het Belgisch kampioenschap voor alle categorieën mijn hoofddoel. Verder wil ik zoals al de rest enkele seconden van mijn persoonlijke records pitsen, omdat ik vind dat ze voor mijn leeftijd al iets te lang op de tabellen staan.”