2019 belooft het jaar van de lage horden te worden. Zaterdag komen twee van de vijf protagonisten bij de mannen oog in oog met elkaar te staan in Shanghai. Abderrahman Samba en Rai Benjamin komen voor het eerst in dezelfde race aan de start. Het duo was vorig jaar goed voor respectievelijk 46″98 en 47″02 op 400m horden. Daarmee zijn ze de tweede en vierde performer aller tijden. Het wereldrecord van Kevin Young (46″98) lijkt deze zomer op losse schroeven te staan. Tijd voor een beknopt overzicht dus.

Dé vijf: gemiddeld 24 jaar met een PR van 47″39

Op papier zijn er vijf grote namen die de 400m horden kunnen kleuren bij de mannen. Die vijf namen zijn mooi verdeeld over de wereld met de Europeanen Karsten Warholm en Yasmani Copello, de Amerikanen Rai Benjamin en Kyron McMaster (Britse Maagdeneilanden) en last but not least de Aziaat Abderrahman Samba. De gemiddelde leeftijd van het vijftal bedraagt 24 jaar, al duwt Copello dat gemiddelde wel stevig omhoog met zijn 32 lentes. Het gemiddelde van hun persoonlijke records bedraagt een onwaarschijnlijke 47″39. Opnieuw is Copello de schuldige zijn ’traagste’ PR van 47″81. De snelste van het pak is Samba, voorlopig de enige van het vijftal die onder 47 seconden wist te duiken. De 46″98 van de Qatarees is de tweede prestatie aller tijden en was de beste prestatie in 23 jaar tijd sinds de 47″02 van Edwin Moses in 1995.

Yasmani Copello – Foto: Wikimedia Commons

Ambitieuze Samba mikt op het WR

De eerste test volgt nu zaterdag al in Shanghai, waar de tweede wedstrijd van de Diamond League wordt gelopen. Benjamin, die zijn seizoen openende met een stevig PR van 44″31 op de vlakke 400m, neemt het op tegen Samba, die zelfs al een 400m horden liep en met 47″51 meteen toonde dat hij dé man op de lage horden is. “Vorig jaar opende ik mijn seizoen met 47″90, op het einde van de zomer liep ik bijna één seconde sneller. Het zou mooi zijn om zoiets te herhalen in 2019. Dat zou dus betekenen dat ik ergens in de buurt van 46″60 (een WR dus; red.) moet kunnen uitkomen”, aldus de atleet die zich pas in 2017 toelegde op de discipline en meteen de WK-finale haalde. De man uit Qatar bleef in 2018 ongeslagen en dook in elke race onder 48 seconden. Eind september kan hij aan de bak op het WK in Doha, waar hij voor eigen volk schitteren. Onderstaande foto toont de onwaarschijnlijk reeks van Samba in 2018 op de 400m horden.

Foto: Instagram almbrek96

De onwaarschijnlijke dubbel van Benjamin

Zo’n traject legde Rai Benjamin in 2018 niet af, aangezien de atleet nog de kleuren van de University of Sacramento verdedigde. Op het NCAA-kampioenschap eind juni zou Benjamin ondanks een natte piste naar een onwaarschijnlijke 47″02 snellen. De beste tijd ooit voor een 20-jarige. Op dezelfde dag zou de atleet, die vroeger de kleuren van Antigua verdedigde en pas sinds vorig jaar officieel Amerikaan is, ook nog een splittijd van 43.7 lopen tijdens de 4x400m met het team van Sacramento. Zijn kompaan op de vlakke 400m, Michael Norman, maakte ook deel uit van dat team en liep in zijn seizoensopener naar 43″45, de snelste tijd ooit genoteerd in april. Ondertussen zijn zowel Normal als Benjamin grofatleten bij Nike. De vraag rijst logischerwijs wat de progressiemarge is in het geval van de indrukwekkende hordeloper, die nog altijd 22 moet worden.

Pre Classic in Stanford wordt de eerste grote clash

Shanghai belooft al heel wat moois, maar uiteraard wordt het uitkijken naar de wedstrijden waarin het uitzonderlijke clubje samen aantreedt. Wereldkampioen Karsten Warholm blijft voornamelijk in Europa tijdens de aanloop naar het WK in Doha. De Europese kampioen krijgt wel een eervolle vervanger op de Pre Classic, aangezien Kerron Clement, de regerende olympische kampioen aan de start verschijnt. Het stevige PR van Clement (47″24) dateert al van 2005, toen de leden van het clubje nog geen tien jaar oud waren, op uitzondering van Copello dan. Benjamin, Samba, Copello en McMaster, de eindlaureaat van de afgelopen twee Diamond Leagues, verschijnen op 30 juni aan de start in Stanford. Of we het voltallige clubje samen in actie zien in aanloop naar het WK in Doha blijft voorlopig een groot vraagteken.

Karsten Warholm – Foto: Jeroen De Meyer