CABW heeft zich vandaag tot beste Belgische club bij de vrouwen gekroond. In thuisbasis Nijvel wisten de atletes een zeer constante reeks aan prestaties neer te zetten, om zo RESC en DAMP af te houden. AVLO, dat dit jaar voor het eerste in de hoogste divisie uitkwam, werd eerste Vlaamse club op een vierde plek, DCLA moest vrede nemen met plaats vijf. VAC en ROBA konden niet genoeg punten sprokkelen, beide clubs zullen volgend jaar in de ere-afdeling van de VAL moeten uitkomen.

Echte uitschieters vielen er vandaag niet te noteren in het winderige Nijvel. De wind verhinderde dan ook absolute topprestaties in zowel de kamp- als de loopnummers. ACME besefte voor aanvang dat het moeilijk zou worden om haar titel te verlengen. De Oost-Vlaamse club moest het immers zonder Louise Carton stellen, en ook Axelle Dauwens bleek nog niet voldoende fit om een individuele 400m horden af te werken. Enkele andere nationale toppers staken wel voor het eerst dit seizoen hun neus aan het venster. Rani Nagels duldde geen tegenstand op de dubbele baanronde en won overtuigend in 2’09″69. Justine Tinck schreef voor AVLO de 1500m op haar naam in 4’41″39, Almensh Belete was voor VAC met 9’40″24 de sterkste in de 3000m.

Anne Zagré kwam opnieuw goed voor de dag - Foto: Ruben Van Den Berghe
Anne Zagré kwam opnieuw goed voor de dag – Foto: Ruben Van Den Berghe

In de kortere loopnummers sprokkelde Anne Zagré namens RESC tweemaal de maximale 13 punten, door zowel op de 100m (11″60) als de 100m horden (13″50) als eerste over de streep te bollen. Beide keren blies de wind wel te veel in het voordeel, en dat gold ook voor de 200m waar Charlotte Jeanne (23″74) met winst haar club CABW een stapje dichter bij de titel bracht. Hetzelfde kan gezegd worden over clubgenotes Karine Duvivier (11m63) in het hinkstapspringen en Fanny Smets (3m80) in het polsstokspringen. Nog opmerkelijk in deze moeilijke omstandigheden was de 55″37 van Lucie Ferauge. De eerstejaarsscholiere strandde daarmee op amper 6 honderdsten van de limiet voor het EK scholieren, en bezorgde haar club ook nog eens 11 punten. Ook tweedejaarsjuniore Justine Brackman van DAMP deed het voortreffelijk. Zij wist op de 400m horden KAAG-atlete Nenah De Coninck (59″66) af te houden en mag met 59″58 ambities koesteren voor het WK junioren waar 58″81 voor gevraagd wordt. Andere overwinningen waren er onder meer voor Jolien Boumkwo (16m13) van RCG in het kogelstoten, Patricia Blondeel (55m23) van KAAG in het hamerslingeren, Els De Wael namens AVLO (5m98, +3m/s) in het verspringen en ook Melissa Dupré ging met de overwinning aan de haal door de speer na 49m61 te laten landen. Die overwinning leverde haar club VAC helaas niet veel op, want samen met ROBA degradeert het naar de ere-afdeling van de VAL. Beter nieuws is er voor AVLO, dat na promotie vorig jaar, vandaag de eer van beste Vlaamse club mag opstrijken.

In de ere-afdeling van de VAL won OEH de competitie en zij mogen zich dus opmaken om volgend jaar in de hoogste divisie te acteren. LYRA, RAM en VOLH sprokkelden niet voldoende punten en degraderen.

De volledige uitslagen vindt u hier.

Het teamklassement vindt u hieronder.

1 CA Brabant Wallon 161

2 R.Excelsior SC 146

3 A.C. Dampicourt 135.5

4 AV Lokeren 124

5 Daring Club Leuven Atletiek 123

6 AC Meetjesland 110.5

7 KAA Gent 110.5

8 AC Deinze 106.5

9 Houtland AC 106.5

10 Racing Club Gent 100.5

11 Vilvoorde AC 93

12 Regio Oost Brabant Atletiek 92