De tweede stop van de Diamond League in de Chinese havenstad Shanghai leverde zoals verwacht enkele topprestaties op. De hoofdrol was weggelegd voor het duel op de lage horden bij de mannen, waarin Abderrahman Samba aan het langste eind zou trekken. Verder toonden ook Noah Lyles, Rabebe Arafi, Andreas Hoffman, Omar McLeod, Yomif Kejelcha en de lokale heldin Lyu Huihui zich in Shanghai.

Samba stoomt naar snelste chrono ooit in mei

Abderrahman Samba en Rai Benjamin zijn de twee snelste heren op de 400m horden in 25 jaar tijd. Het duo kwam in Shanghai voor het eerst samen aan de start. Samba had een seizoensbeste van 47″51 staan, terwijl het voor Benjamin pas zijn eerste wedstrijd op de lage horden van het seizoen werd. Beide heren hielden elkaar in evenwicht tot en met de voorlaatste horde. Daarna toonde Samba zich nog een klasse te sterk. Met 47″27 noteerde hij de snelste chrono ooit gelopen in de maand mei. Benjamin mocht met zijn 47″80 erg gelukkig zijn, aangezien hij vorig jaar aan zijn seizoen begon met 49″84. De derde plaats was weggelegd voor de Ier Thomas Barr, vorige zomer goed voor het brons op het EK in Berlijn, met 49″41.

Huihui met meetingrecord in eigen land

Lyu Huihui had slechts twee pogingen nodig om de winst te pakken in het speerwerpen bij de vrouwen. De Chinese kwam in haar tweede worp tot 66m89, goed voor een verbetering van haar eigen meetingrecord in Shanghai met slechts vier centimeter. Haar beste wereldjaarprestatie met 67m72 blijft daardoor overeind.

Kejelcha is de snelste in Ethiopisch onderonsje 

De 5.000m bij de mannen kreeg heel wat grote namen aan de start met onder meer de Ethiopiërs Yomif Kejelcha en Selemon Barega, maar ook de Oegandese wereldkampioen in het veld Joshua Cheptegei en de Amerikaan Paul Chelimo. Het zouden uiteindelijk vooral de Ethiopiërs worden die het in de slotrondes uitvochten. Hagos Gebrhiwet, nog een Ethiopiër, leek even de absolute toppers te verrassen tot Kejelcha en Barega een versnelling hoger schakelden. Kejelcha, die afgelopen indoorseizoen het WR op de mijl verpulverde, haalde het uiteindelijk in een beste wereldjaarprestatie van 13’04″16, gevolgd door Barega en Gebrhiwet met respectievelijk 13’04″71 en 13’04″83.

Lyles remonteert in laatste instantie Coleman

De 100m bij de mannen leek op papier een duel te gaan worden tussen Christian Coleman, de beste performer van vorig jaar, en de Chinees Bingtian SuNoah Lyles zou echter voor de verrassing kunnen zorgen, aangezien de 200m-specialist had aangegeven dat hij stevig aan zijn start had gewerkt. Coleman, Su en de Zuid-Afrikaan Akani Simbine tekenden alle drie voor een snelle start. Lyles en de Brit Reece Prescod begonnen aan hun hectometer achtervolgingswerk. Daarin zou Lyles nog net de stilvallende Coleman kunnen remonteren. Met 9″86 verbeterde hij zijn PR met twee honderdsten. Coleman finishte in dezelfde seconde, gevolgd door Simbine en Prescod. Met respectievelijk 9″95 en 9″97 bleven ook zij onder de tien seconden.

Arafi verrast Hassan en co, Chepkoech oppermachtig tijdens stempel

Sifan Hassan was de grootste naam op de 1500m bij de vrouwen. De Nederlandse kon tijdens de race echter nooit een vuist maken. De Marokkaanse Rababe Arafi kon dat verrassend genoeg wel. Arafi haalde het na een pittige eindsprint in een beste wereldjaaprestatie van 4’01″15. Hassan moest vrede nemen met de vijfde plaats, maar de Nederlandse kwalificeerde zich dankzij haar 4’01″91 wel voor het WK in Doha. De top zes in Shanghai dook onder 4’02. Tijdens de 3.000m steeple stond er geen maat op wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech. De Keniaanse rekende voor het ingaan van de slotkilometer af met haar voornaamste concurrente en landgenote, Celliphine Chespol. Chepkoech zou autoritair naar de winst snellen met 9’04″53, zowel de beste wereldjaarprestatie als een meetingrecord.

Vier vrouwen met 4m72, maar Stefanidi trekt aan het langste eind

Het polsstokspringen bij de vrouwen beloofde een spannende strijd te gaan worden. Maar liefst vier vrouwen gingen over 4m72. Daar bleef het echter ook bij. Hierdoor haalde de Griekse Katerina Stefanidi het van de Chinese Li Ling,de Griekse Nikoleta Kriakopolou en de Amerikaanse Sandi Morris die deze winter door een blessure niet in actie kwam. Stefanidi had slechts drie pogingen nodig om de winst veilig te stellen met 4m52, 4m62 en 4m72. Op 4m77 wou het bij geen enkele van de vier lukken.

Emotionele terugkeer voor McLeod

Omar McLeod maakte in Shanghai zijn terugkeer op de hoge horden na een lange periode van blessures. Gisteren kreeg de Jamaicaanse olympisch- en wereldkampioen nog slecht nieuws te horen, aangezien zijn tante was overleden. Een emotionele terugkeer op het hoogste niveau voor McLeod, waarin hij in duel ging met de Chinees Wenjun Xie en vaste klanten Orlando Ortega en Sergey Shubenkov. Op karakter zou McLeod het in 13″12 halen van Xie. Na de finish kon de Jamaicaan zijn tranen niet bedwingen.

Naser en Kerley halen hun gram op baanronde

De 400m bij de vrouwen zou een duel worden tussen Salwa Eid Naser en de Amerikaanse sprintsensatie Sydney McLaughlin. Voor McLaughlin werd het haar eerste optreden in de Diamond League. De 19-jarige atlete zou haar meerdere moeten erkennen in de Naser, die echter niet kon overtuigen met een tijd van 50″65. McLaughlin volgde op 13 honderdsten van de winnares. Lisanne De Witte legde beslag op de vijfde plaats en liep met 51″80 exact de gevraagde tijd voor het WK in Doha. Bij de mannen maakte Isaac Makwala zijn terugkeer na een lange periode van inactiviteit. De Botswaan was tijdens zijn baanronde op achtervolgen aangewezen en zou geblesseerd uitvallen bij het ingaan van de laatste rechte lijn. Fred Kerley dook als enige onder 45 seconden met 44″81.

Hoffman haalt het van Chao-Tsun

De Duitser Andreas Hoffman stelde zijn overwinning al in de eerste poging van het speerwerpen veilig. Met 87m55 was hij goed voor de beste wereldjaarprestatie. De Taiwanees Cheng Chao-Tsun kwam nog gevaarlijk dicht met een beste worp 87m12.