Oh, wat hebben we fijne herinneringen aan de jaarlijkse Payton Jordan Invitational! Het is bij de start van het zomerseizoen meteen uitkijken naar de vele grootse prestaties in het Amerikaanse Stanford (denken we ook – bijna nostalgisch – terug aan de prestaties van onder meer Bashir Abdi enkele edities geleden). Dit jaar waren Louise Carton en Jeroen D’hoedt bij de gelukkigen, want Isaac Kimeli kreeg er helaas géén startrecht. Carton liep er afgelopen nacht naar de EK-limiet op de 5000m. D’hoedt bleef andermaal boven de steeplelimiet voor Rio.

Foto: Filip Bossuyt
Foto: Filip Bossuyt

Zowel Louise Carton als Jeroen D’hoedt hadden er enkele stageweken op Amerikaanse bodem opzitten. Voor de Oostendse Carton pakte dat meteen goed uit. Zij blijf met 15’35″82 weliswaar zo’n 12 tellen boven haar besttijd van vorig jaar, maar plaatste zich wel vlot voor het EK in Amsterdam. Daarvoor had ze als U24 15’40″00 nodig. Carton werd verdienstelijk 17e in een topveld en zette zo trouwens de vierde snelste Europese tijd dit jaar neer. Vorig jaar plaatste ze zich al met 15’23″84 voor de Spelen. De 5000m in Stanford werd gewonnen door Sally Kipyego in 14’58″60.

Foto: Filip Bossuyt
Foto: Filip Bossuyt

Wie ook na de Payton Jordan nog op zoek is naar de Spelen is Jeroen D’hoedt. Het zag er nochtans goed uit nadat de CABW-atleet twee weken geleden, in het Amerikaanse Norwalk, 8’32″62 klokte bij zijn seizoensdebuut op de 3000m steeple, voldoende voor het EK, maar nipt tekort voor de Spelen (8’30″00). Ook in Stanford zat het D’hoedt niet mee. Hij zou laatste finishen in de A-reeks in 8’48″14. D’hoedt bleef zijn limietschema goed benaderen tot en met het ingaan van de laatste ronde, maar ging in de laatste 800m kopje onder. “Slechte dag, kan gebeuren”, tweette hij. Jammer! De wedstrijd werd gewonnen door Matt Hughes in 8’22″31.

Bekijk de uitslagen hier.