Heel wat mooie namen uit de Belgische atletiek maakten vandaag hun opwachting in Herentals. De ERA Renomar prijzenmeeting kon alvast rekenen op de steun van de weergoden. Het werd een zonnige Dag van de Arbeid en dat in groot contrast met de omstandigheden waarin de provinciale kampioenschappen vorige week werden afgewerkt. De mix van sterke atleten en goede omstandigheden zorgde voor een mooie reeks hoogtepunten. Hieronder een overzicht van de belangrijkste prestaties.

Milanov meteen op de afspraak

Philip Milanov van VAC kan tevreden terugblikken op zijn uitje naar Herentals. Zijn tweede poging was meteen al goed voor een stevige 65m99, maar Milanov zou in zijn derde beurt met een extra dosis vertrouwen uit de discuskooi kunnen stappen. Hij liet zijn discus namelijk landen na 66m88. Wat amper 2cm minder is dan zijn Belgisch record, waarmee hij op het WK in Peking afgelopen zomer het zilver wist te behalen. Een mooie opener op Belgische bodem voor Milanov. In het kogelstoten was hij ook de beste met een worp van 16m48. Zijn clubgenoot bij VAC, tienkamper Hans Van Alphen, liet hier 14m84 noteren. Vrijdag mag Milanov zich meten met de beste werpers van het moment op de Diamond League in het Qatarese Doha.

Belgische records voor Tinck en Quintelier

Justine Tinck - Foto: Peter Wagemans
Justine Tinck – Foto: Peter Wagemans

De 3000m bij de vrouwen beloofde een mooie wedstrijd te worden met onder meer Lisa Rooms van OEH, Imana Truyers van AVT,  scholiere Justine Tinck van AVLO en marathonloopster Els Rens van LYRA aan de start. Rooms, Truyers, Tinck en haas Sofie Van Accom zouden de wedstrijd kruiden, maar vooral Tinck zou voor dé prestatie van de dag zorgen. Ze won in een tijd van 9’18″39 en verbeterde zo het Belgisch record bij de scholieren dat al 36 jaar op naam van Betty Vansteenbroek stond. Daarmee plaatse de scholiere van AVLO zich zowel voor het EK voor scholieren in Tbilisi, als voor het WK voor junioren in Bydgoszcz. Truyers en Rooms verbeterden hun persoonlijke records aanzienlijk naar respectievelijk 9’21″96 en 9’24″01.

Matthias Quintelier van AVKA liet afgelopen winter meermaals van zich horen door het BR aan te scherpen in het kogelstoten. Outdoor stond het record op naam van Ilya Defrère (17m97), tot Quintelier vorig weekend tot een evenaring kwam.Vandaag hertekende hij opnieuw de rangschikking door zijn kogel 18m19 ver te stoten. Daarmee werd hij de eerste Belgische junior die verder dan 18m geraakt (met een kogel van 6kg). Quintelier kwam ook nog in actie tijdens het discuswerpen. Hier verbeterde hij zijn PR naar 49m91.

Snelle scholieren naar Tbilisi

Tim Van De Velde - Foto: Tomas Sisk
Tim Van De Velde – Foto: Tomas Sisk

Tim Van De Velde van DUFF mocht aantreden in de snelste reeks van de 3.000m en zette een prestatie neer om u tegen te zeggen! De eerstejaarsscholier liep met 8’19″67 naar de vijfde prestatie aller tijden in die categorie. Met die tijd duikt hij 13 seconden onder de gevraagde tijd om naar het EK voor scholieren in Tbilisi te gaan. De één jaar oudere Guillaume Grimard van DCLA liep met 8’29″14 ook onder de limiet. De winnaar op de 3.000m werd Wesley De Kerpel van ROBA. Hij haalde het afgescheiden in 8’06″57. Gisteren dook Tuur Bras van OEH in Oordegem ook onder de limiet voor het EK voor scholieren. Dit echter wel op de 110m horden. Bras, afgelopen zomer goed voor zilver op het EYOF-kampioenschap op de 400m horden, dook met 13″93 één honderdste onder de gevraagde tijd.

Sterke dubbele baanrondes

Niet alleen op de 3000m werd er stevig doorgelopen, want ook op de 800m vielen er mooie prestaties te noteren. Bij de senioren vrouwen ging Renée Eykens op zoek naar een verbetering van haar seizoensbeste. De atlete van KAPE kwam dankzij de haas door in 60 seconden halfweg en moest daarna alleen opboksen tegen de wind. Eykens kwam na 2’04″15 over de streep. Daarmee was de atlete tevreden, aangezien ze er een zware trainingsweek had opzitten. In haar volgende wedstrijd gaat ze op zoek naar een tijd onder de 2’04. Vanessa Scaunet van OEH liep naar een stevig PR door te finishen na 2’08″45.

Brecht Bertels, Ismael Debjani, Dries De Smet - Foto: Peter Wagemans
Brecht Bertels, Ismael Debjani, Dries De Smet – Foto: Peter Wagemans

Bij de mannen werd het uitkijken naar Ismael Debjani van CABW en Brecht Bertels van DUFF. Het was Debjani die de haas van dienst, Arnaud Froidmont, durfde te volgen. In zijn zog volgden junior Dries De Smet van LEBB en Bertels. Na 500m moest Debjani zelf aan de bak en dit deed hij voortreffelijk. De laatste meters werden loodzwaar, maar de Belgische kampioen van 2014 mocht wel het zegegebaar in een tijd van 1’47″68. Wat een verbetering van zijn PR, dat hij vorig jaar wist neer te zetten op de KBC Nacht, is met vier honderdsten. Bertels en de sterke junior De Smet mochten het podium vervolledigen met respectievelijk 1’50″49 en 1’51″54.

Jolien Boumkwo - Foto: Peter Wagemans
Jolien Boumkwo – Foto: Peter Wagemans

De 100m bij de mannen werd een kolfje naar de hand van thuisloper Kobe Vleminckx. De atleet van de organiserende club ACHL deed de klok stoppen na 10″87. In het kogelstoten bij de vrouwen kwam Jolien Boumkwo van RCG tot 16m37, waarmee ze haar seizoensbeste verbeterde en slechts 10cm verwijderd bleef van haar PR.

 

De uitslagen van de ERA Renomar prijzenmeeting vindt u hier terug.