Het zomerseizoen nadert als een sneltrein. Dit weekend beginnen een rist atleten eraan met de provinciale outdoorkampioenschappen, en ook de grotere wedstrijden komen langzaam maar zeker in zicht. Wij blikken in onze Zomerkriebels de komende periode met verschillende Belgische topatleten vooruit op wat deze zomer te bieden heeft. Deze keer aan de beurt: werpster Jolien Boumkwo.

Dag Jolien, je bent begin maart al aan je outdoorseizoen begonnen met de European Throwing Cup in Roemenië, een gesmaakte seizoensopener?

“Dit was voor mij een geslaagde wedstrijd. Het toonde aan dat ik de goede vorm te pakken had. Het meest tevreden was ik met mijn resultaat in het kogelstoten van 16m27. Eindelijk ben ik er in geslaagd om vroeg op het seizoen al voorbij de 16 meter te werpen. Dit was niet evident na een zwaar eerste semester. Over het hamerslingeren ben ik zeker niet ontevreden. Het was niet duidelijk welke afstand ik op dat moment reeds aan kon. Met 63m32 zette ik op een mooie manier  mijn outdoorseizoen in. Deze prestaties zijn zeker goed om op verder te bouwen.”

Afgelopen weekend stond meteen reeds je tweede wedstrijd op het programma. Ben je op de goede weg? 

“Ik beschouwde het eerder als de eerste zomerwedstrijd. Ik ben zeker op goede weg. Mijn techniek is er enorm op vooruit gegaan en ik kijk echt al uit naar goede wedstrijden in fantastische omstandigheden. De komende weken moet ik vooral proberen mijn techniek te verfijnen. Ik zal ook mijn snelheid op peil moeten houden samen met kracht.”

Deze zomer staat er heel wat te gebeuren, te beginnen met het EK in Amsterdam. Hoe realistisch zijn de minima in het kogelstoten en hamerslingeren?

“Het minimum voor kogelstoten is pittig nl. 17m14, maar zeker niet onhaalbaar. Ik zal een treffer moeten hebben en dat is niet onmogelijk. Voor hamerslingeren wordt 69m16 gevraagd. Deze afstand zit er zeker in. Als ik dit niet haal, dan ben ik heel teleurgesteld. Ik kan me nu volledig focussen op mijn topsportcarrière, dus er is niet echt een reden waarom het niet zou lukken. Als ik die norm heb dan is het nog een kleine twee meter voor Rio, dus wie weet.”

Hoe ziet je programma eruit, welke wedstrijden staan reeds gepland? 

“Ik heb een drukke wedstrijdplanning. Ik zal vooral pieken naar het Vlaams en het Belgisch kampioenschap. Naast binnenlandse wedstrijden zal ik ook aantreden op buitenlands terrein. Dit heb ik nodig om goede prestaties neer te zetten. In mei staan er heel wat wedstrijden gepland, te beginnen met Herentals op 1 mei. Daar doe ik zowel aan het hamerslingeren als het kogelstoten mee. Daarna volgen de interclubs van Frankrijk, België en Nederland, met tussendoor ook nog een aantal wedstrijden.”

Tot slot, kijk eens in je glazen bol: Welke atleet/atlete zorgt deze zomer voor dé absolute topprestatie in België?

“Ik durf er niet om wedden, maar ik heb heel wat namen in mijn hoofd. Ik denk vooral dat er binnen mijn trainingsgroep goed zal worden gescoord. Laat het een verrassing wezen, maar ik wens iedereen heel veel succes. Volgens mij zullen meerdere atleten een prachtig seizoen afwerken.”