Met de provinciale kampioenschappen die het aanstaande weekend op de planning staan, lijkt de motor van het zomerseizoen stilaan op gang te komen. Voor ons het signaal om heel wat atleten aan het woord te laten over hun nakende zomerseizoen. Imana Truyers mag vandaag de spits afbijten. De sympathieke Limburgse, aangesloten bij AVT, mikt op een fikse verbetering van haar PR op de 5.000m. Wij spraken met haar tijdens haar tiendaagse paasstage in Monte Gordo, Portugal.

Imana, je hebt een erg sterke winter achter de rug, hoe kijk je daar op terug?

“Ik ben uitermate tevreden over mijn veldloopseizoen én dit over de ganse lijn. Ik heb toch enkele stevige stappen vooruit kunnen zetten. Dat bleef de afgelopen jaren uit, maar nu voelde het echt beter. Dat ik niet geselecteerd werd voor het EK veldlopen heeft mogelijks als extra prikkel gediend om er nog eens extra stevig in te vliegen op training en dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Op Belgische bodem kan ik opgetogen terugblikken op de CrossCup-manches van Brussel, Hannuit en Dour, maar ook over de grens in Soest en Kerkrade kon ik goed presteren.”

“Het BK veldlopen in Wachtebeke was net die wedstrijd te veel. Ik was de weken naar het BK toe wat ziekjes geweest en begin februari ging ik aan de slag als verpleegster. Hierdoor moest ik ook heel wat aanpassingen doen aan mijn trainingen en dat heeft zich dan in een iets minder BK vertaald, maar voor een derde plaats in de eindstand van de CrossCup had ik op voorhand willen tekenen!”

Afgelopen zomer nam je in Tallinn deel aan het EK voor beloften. Mik je deze zomer op het EK bij de senioren in Amsterdam?

“Dat is nu nog een beetje moeilijk om te zeggen. Ik heb nog maar één keer onder de 16 minuten kunnen lopen op een 5.000m en dat was op het EK vorig jaar (Truyers werd toen knap tiende in een stevig PR van 15’59”93, [red.]). Vroeger kon je ook als U24 naar een EK, maar dat hebben ze dit jaar aangepast, waardoor ik 15’37 moet lopen in plaats van 15’40. Ik ga me echter niet blindstaren op die limiet. Ik wil eerst en vooral een paar goede wedstrijden lopen. Mijn streefdoel is om dan in de buurt van 15’45 te komen. Dat is een fikse stap, maar met de afgelopen winter in het achterhoofd moet dat er wel inzitten.”

“Ik ga me ter voorbereiding wagen aan iets kortere afstanden zoals de 1500m en 3.000m, vooral om mijn snelheid op te krikken richting het langere werk. Op lange termijn hoop ik ook eens een goede 10.000m te lopen, maar dat zal normaliter nog niet voor dit seizoen zijn. Ik zou al erg blij zijn als ik mijn stap vooruit van deze winter ook op de piste kan doen.”

Wie moeten we de komende zomer zeker in de gaten houden?

“Ik ben erg benieuwd om Louise Carton aan het werk te zien op de piste. Met een Europese veldlooptitel op zak evenals een ticket voor de Olympische Spelen in Rio zal haar vertrouwen echt wel een boost gekregen hebben! Zelf hoop ik vooral mijn titel van “Limburgs atlete van het jaar” hoog te houden. Hopelijk lopen de broertjes Kersten ook een mooie zomer, want zij maken ook deel uit van de Limburgse atletiektrots.”

 

Foto: Tomas Sisk
Imana Truyers op de CrossCup in Rotselaar – Foto: Tomas Sisk