Komende zondag staat met de Antwerp 10 Miles het grootste Vlaamse loopfeest op het programma. Ongeveer 30.000 deelnemers zullen, verspreid over diverse afstanden, door de Antwerpse straten lopen. Topfavoriet voor winst in de 10 miles zelf is viervoudig winnaar Nick Van Peborgh, zeker na zijn recente prestatie in de halve marathon van Venlo, waar hij met zijn tijd van 1u04:01 amper 21” boven de EK-limiet bleef. We blikten met Nick even terug op de voorbije maanden, en peilden alvast naar zijn toekomstplannen. Een bijdrage van Benny Bicker.

Even terugblikken op de voorbije winter : je koos vooral voor de regionale veldlopen, met o.a. overwinningen in Bonheiden, Herentals, Lille en je werd ook provinciaal kampioen. Vanwaar geen CrossCup op je programma?

“Dat ik deze winter verschillende crossen liep, was eerder toeval dan gepland. Normaal gezien staan er nog een aantal interessante wegwedstrijden op het programma eind november (Zevenheuvelenloop en Warandeloop). Daarna plan ik dan meestal rust tot begin januari om dan opnieuw op te bouwen naar het voorjaar.Dit jaar heb ik door ziekte die wedstrijden aan mij moeten laten voorbijgaan. Daardoor bleef de goesting groot om toch nog wat wedstrijden te lopen, en voor ik het wist had ik de smaak van het veldlopen opnieuw te pakken.Ik liep deze wedstrijden echt voor het plezier en kies ze puur op basis van het parcours. Voor mij moeten de parcours zoveel mogelijk beloopbaar blijven. Ik hou persoonlijk niet van de echte ‘veldslagen’ in de modder. De CrossCup is voor mij op dit moment veel te eenzijdig. Moest er een snel parcours tussenzitten zou ik er wel over denken om mee te doen.”

Je bent net zoals vele Vlamingen net terug van een trainingsstage in Portugal. Waarom kies jij ook voor een stage daar ?

“Wij trekken sinds een aantal jaren naar Albufeira om ons voorjaar voor te bereiden. Ik werk fulltime en heb een gezin. Dat maakt het in België niet altijd gemakkelijk om de trainingen ingepland te krijgen. De voorjaarsstage in Portugal is dan ook steeds iets om naar uit te kijken om na die lange donkere winter opnieuw in een gemakkelijke, ontspannende sfeer de trainingen af te werken.”

Nick Van Peborgh (in het blauw-rood) - Foto: Peter Wagemans
Nick Van Peborgh (in het blauw-rood) – Foto: Peter Wagemans

Hoe zag je trainingsprogramma er daar dan uit?

“Voor ons verschillen de trainingen daar niet zo heel veel van thuis. Het grote verschil is de hoeveelheid rust, waardoor de trainingen kwalitatiever kunnen afgewerkt worden. Uiteraard drijven we ook wel het aantal kilometers op, maar dat is zeker geen doel op zich.”

Volgende zondag staat de Antwerp 10 miles weer op het programma en je bent uiteraard de grote favoriet om de winst te pakken. Dat zou dan al voor de 5de keer zijn. Hoe schat je je kansen zelf in en wie worden je belangrijkste uitdagers?

“Een 5de overwinning zit er zeker in. Ik heb al een aantal goede wedstrijden kunnen afwerken, dus het vertrouwen is er. Of dat voldoende is om de concurrentie de baas te kunnen, weet je nooit en hangt zeker af  van de vorm van de dag. Ik heb de deelnemerslijst nog niet gezien, maar mijns inziens zal de grootste concurrentie van Kim Ruell en Mats Lunders komen. Kim heeft op het BK nog bewezen in goede doen te zijn en kent het parcours. Mats is intrinsiek sneller dan ik, maar heeft er een ongelukkige winter opzitten en kent het parcours niet.”

Denk je jouw vorig jaar neergezette parcoursrecord te kunnen verbeteren?

“Ik ben niet zo bezig met het parcoursrecord. De organisatie moet de omloop toch regelmatig bijsturen om het comfort van lopers en verkeer te optimaliseren en dan wordt vergelijken onmogelijk.”

In een recent artikel las ik dat je kennismaakte met de Antwerp 10 miles op een nogal ludieke wijze. Is daar de atletiekkriebel voor jou gekomen?

“Het is effectief zo dat ik bijna per ongeluk in de atletiekwereld ben terechtgekomen door een weddenschap met mijn grootvader. Onrechtstreeks ben ik daardoor in aanraking gekomen met de sport en aangesloten bij een atletiekclub ‘om bezig te blijven’. Na enkele jaren op een laag niveau gesport te hebben (ik trainde 2-3x per week) begon ik het Runningtour-circuit te lopen. Het is daar dat de microbe mij te pakken heeft gekregen.”

Je zette recent in Venlo een knalprestatie neer op de halve marathon. Waren die tijd en prestatie voor jezelf een verrassing?

“Het was vooral een verrassing dat de progressie zo snel is gegaan. Meestal verbeter ik mijn tijden stukje voor stukje. Ik had wel al langer het gevoel dat ik nog nooit een goede dag had gehad op een snelle halve marathon. Op andere afstanden liep ik al eerder tijden die duiden dat 64′ mogelijk moest zijn. Ik heb er gewoon even over gedaan om de juiste aanpak te bepalen, namelijk welke wedstrijden in de aanloop en wanneer.”

Voor het EK in Amsterdam zou er een halve marathon-ploeg kunnen worden afgevaardigd. Zou dat voor jou een doel kunnen zijn?

“Het was zeker geen doel toen ik aan Venlo begon en dat is het nu ook nog niet. Ik heb tenslotte de limiet ook niet gelopen en ik ben niet van plan om nog een halve marathon te lopen voor de selectie afloopt. Moest er een ploeg gaan zou ik natuurlijk wel bereid zijn om mee te gaan.”

Hoe zie je je eigen atletiektoekomst ? Zie je jezelf op korte termijn al evolueren tot marathonloper, en zo ja, wat zouden daar je ambities zijn?

“Ik heb nog altijd het gevoel dat er verbetering inzit. Ik beleef nog te veel plezier aan de kortere afstanden om mij volledig op de marathon te richten. Bovendien zal het ook niet gemakkelijk zijn om voldoende kilometers te maken tijdens de trainingen, toch niet op een manier die aanvaardbaar is voor mijn gezin. Momenteel denk ik eraan om eventueel in het najaar een poging te wagen, maar als ik merk dat ik de trainingen niet kan afwerken zoals ik wil, dan gooi ik zonder blozen de handdoek in de ring. Ik heb uiteraard een aankomsttijd in het hoofd, maar die zal ik zeker niet communiceren.

Hoe ziet je programma er na de 10 miles uit? Zien we je deze zomer ook nog op de piste, en zo ja, ambieer je daar ook je PR’s op bv 5.000 en 10.000m te verbeteren?

“Mijn hoofddoelstelling op de piste is om mijn PR op de 10k (29:18) te verbeteren. Dat heeft er al een keer ingezeten, maar de omstandigheden moeten meewillen.

Veel succes Nick op de 10 miles en met de rest van dit seizoen !