Daar waar voorlopig geen enkele Belgische atleet zich kon plaatsen voor het WK (buiten de 4x400m-ploeg dan), zijn de Nederlanders erin geslaagd om 7 atleten mee te sturen naar Portland. Hun definitieve selectie voor het internationaal toernooi van 17 tot en met 20 maart ligt al vast. Blikvanger in het team is uiteraard de sprintster Dafne Schippers.

Onze selectie wordt pas afgesloten op 7 maart maar in Nederland zijn ze al zeker van hen medaillejagers. Daarin nemen de vrouwen de bovenhand van de mannen: met 5 tegenover 2 zullen zij het tripje allicht delegeren. De Nederlandse atleten die daar in actie komen zijn Dafne Schippers en Jamil Samuel (beide 60m), Lisanne de Witte (400m), Sifan Hassan (1500m) en Maureen Koster (3000m).

Bij de mannen zijn het ervaren rot Churandy Martina (60m) en Liemarvin Bonevacia (400m) die de oranje kleuren gaan verdedigen. Opvallend is wel dat meerkampers Anouk Vetter en Nadine Visser een uitnodiging kregen maar beiden sloegen die af om zich volledig te kunnen focussen op het EK in Amsterdam en de Olympische Spelen in Rio.

Op het vorige WK indoor, in 2014, behaalde Nederland nog een gouden medaille met Nadine Broersen op de vijfkamp. Dit jaar moet ze jammer genoeg forfait geven wegens een scheurtje in de achterste kruisband van haar knie.