Een pak Nederlanders konden zich reeds plaatsen voor het EK in Berlijn. De teller stond al hoog, en na de Tom Jones Memorial kwamen er nog eens zeven atleten bij. Dat in tegenstelling tot de Belgen, waar alleen Koen Naert en Bashir Abdi (marathon) al helemaal zeker zijn van een selectie.

Eerst en vooral een kleine nuance: in Nederland golden de prestaties al vanaf 1 januari, terwijl de Belgen zich pas vanaf 1 april konden kwalificeren. Verder moeten de meerkampers en langeafstandslopers zich bewijzen met het aantonen van vormbehoud. Bij onze noorderburen is dit niet het geval. Een tweede nuance is dat de limieten daar in het algemeen iets lager liggen. Verder zijn ook medaillewinnaars van het WK outdoor van vorig jaar voorgeselecteerd.

En toch, 24 Nederlandse atleten die zich al kunnen toeleggen op een internationaal kampioenschap, dat is niet weinig. Zeven van hen haalden de EK-limiet op de Tom Jones Memorial in Florida, terwijl veel Belgische toppers nog op trainingsstage vertoeven. Hopelijk is de verhouding tussen België en Nederland binnen een maand wat kleiner geworden.

Jamile Samuel –
Foto: Peter Wagemans

Churandy Martina, Melissa Boekelman, Jamile Samuel, Naomi Sedney, Madiea Ghafoor en Hensley Paulina zorgden voor een Nederlands feestje in Florida. Met de aflossingsploeg (Samuel, Sedney, Ghafoor én Marije van Hunenstijn) liepen ze eveneens een EK-limiet, al zijn het de zestien snelste landen die in Berlijn mogen meedoen voor de Europese titel. De overige gekwalificeerden voor het EK zijn Sifan Hassan, Abdi Nageeye, Michel Butter, Andrea Deelstra, Ruth van der Meijden, Dafne Schippers, Menno Vloon, Rutger Koppelaar, Douwe Amels, Anouk Vetter, Nadine Visser, Taymir Burnet, Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun, Femke Pluim en Denzel Comenentia. Voorts is ook afstandsloopster Susan Krumins zeker van haar EK-ticket, meerkampster Nadine Broersen zal het EK door een blessure moeten overslaan. Marathonloopsters Elizabeth Cherono en Kim Dillen zullen wegens hun zwangerschap eveneens niet aan de start verschijnen.