Er komt binnenkort een einde aan het partnerschap tussen de Internationale Atletiekfederatie en haar belangrijkste sponsor Adidas. De beslissing van Adidas werd volgens de BBC vorige week aan de IAAF meegedeeld en zou een rechtstreeks gevolg zijn van de schandalen rond doping en corruptie.

De deal tussen het Duits sportmerk en de atletiekbond was normaal voorzien om pas in 2019 ten einde te lopen. Na een eerste rapport over corruptie binnen de IAAF liet Adidas al weten haar steun in vraag te stellen. Na de recentste negatieve berichtgeving over de werking van de organisatie was de maat vol. De beslissing is alweer een slag in het gezicht van de nieuwe bewindsploeg onder leiding van Seb Coe. Zeker omdat de stekker uit de deal gaat vlak voor de Olympische Spelen, waarvoor de IAAF een verdubbeling van haar jaarbudget voorzag. Het contract, dat nu wordt opgeblazen, zou gaan om meer dan 7 miljoen euro per jaar.

Ondertussen breidt het dopingschandaal in Rusland zich gestaag verder uit. Vandaag werden alweer vier atleten geschorst door het Russisch Olympisch Comité. De bekendste naam is Irina Maracheva. Zij was op het EK atletiek in 2012 als derde gefinisht in de 800 meter, en kreeg uiteindelijke zelfs zilver nadat haar winnende landgenote werd geschrapt. De andere namen zijn Anna Lukyanova, Maria Nikolaeva en Yelena Nikulina. Het is nog niet bekend hoelang ze zijn geschorst en welk middel ze hebben gebruikt.