Het is zover: de IAAF heeft gisteren de ondertussen beruchte wereldrankings gepubliceerd. Op termijn zouden die rankings moeten dienen als kwalificatiesystemen voor internationale kampioenschappen. In eerste instantie zouden de rankings al gebruikt worden met het oog op de wereldkampioenschappen in Doha. De IAAF kwam echter op zijn stappen terug. Met Nafi Thiam hebben we overigens een nummer één van de wereld in onze rangen.

Met het oog op de wereldkampioenschappen in Doha hoeven de atleten dus nog geen rekening te houden met het nieuwe systeem. Al was dat op papier wel de bedoeling, tot er protest kwam uit het kamp van de atleten en begeleiders. Er moet nog steeds beslist worden of de rankings zullen gebruikt worden in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2020 in het Japanse Tokio. Het publiceren zou nu een eerste kennismaking moeten zijn, al kon je mits wat zoekwerk de rankings raadplegen via de website van de IAAF.

Maar hoe verdien je nu punten voor die rankings? Twee zaken zijn uitermate belangrijk: prestaties op zich en de plaatsen die je daarmee behaalt. Een Belgische titel zal normaliter meer punten opleveren dan het winnen van pakweg een Flanders Cup. Een tweede factor is ook het feit dat regelmatige atleten beloond worden door het systeem. Zo is er het voorbeeld, aangehaald door Pieter-Jan Hannes in oktober in verband met de deelname van Ismael Debjani aan de 1500m op het EK in Berlijn. Volgens het puntensysteem zou Debjani namelijk minder kans maken op een deelname, aangezien hij slechts één topchrono noteerde. Tarik Moukrime liep nooit de Belgische limiet, maar was wel een stuk regelmatiger, waardoor Moukrime hoger prijkte op de ranking. Diamond League meetings zullen door het puntensysteem aangemoedigd worden om atleten uit eigen land te beschermen. Het gebruik van wildcards zal dus normaliter toenemen. Iets wat nu ook opvalt bij het bestuderen van de rankings. Zo hebben de Belgen die op de AG Insurance Memorial Van Damme hebben deelgenomen een erg hoge score gekregen voor die meeting, terwijl ze er niet voor gekwalificeerd werden. Er kan dus een bepaald protectionisme bij organisaties binnensluipen dankzij het nieuwe systeem, al zal daarvoor eerst duidelijk moeten worden wanneer het een eerste keer écht de doorslag zal geven.

De wereldrankings zorgden er aanvankelijk ook voor dat heel wat atleten indoorplannen hadden met het oog op deze winter, tot werd aangekondigd dat voor het WK in Doha nog steeds met limieten zou gewerkt worden. In zaal kan je namelijk al belangrijke punten sprokkelen met het oog op het zomerseizoen. Dit zou het niveau van indoorcompetities alleen maar ten goede kunnen komen.  Voor de IAAF betekent de ranking niet alleen een toekomstig kwalificatiesysteem. Het zou ook moeten dienen als dé manier bij uitstek voor atleten, media en fans om te zien wie uitblinkt in een bepaalde discipline. Sebastian Coe, de voorzitter van de IAAF, is overtuigd van het rankingsysteem: “Het gaat om een handig instrument om de verhoudingen binnen de disciplines te begrijpen”.

Welke Belgen doen het goed?

Dé vraag bij uitstek is dan uiteraard hoe goed onze Belgen het doen op die ranking. Dé uitschieter is uiteraard Nafi Thiam op de eerste plaats op de zevenkamp. Hanne Maudens en Noor Vidts staan respectievelijk 15de en 48ste. Maudens staat ook in het verspringen hoog genoteerd met een 32ste stek. Eline Berings en Hanne Claes doen het goed op de respectievelijk hoge en lange horden. Berings prijkt op de 15de plaats, Claes 16de. Margo Van Puyvelde en Justien Grillet staan eveneens in de top 50 op de lage horden met een respectievelijk 38ste en 48ste plaats.

Een verrassende naam bij de mannen als hoogst gerangschikte met Bashir Abdi op de zevende plaats op de 10.000m, ook Soufiane Bouchikhi doet het goed op plaats 23. Philip Milanov staat ondanks een mindere zomerseizoen alsnog op de tiende plaats in het discuswerpen. Op de 400m staan vier atleten bij de beste 100. Voorin is Kevin Borlée op een 15de plaats, gevolgd door zijn broer Jonathan op de 23ste plaats. Jonathan Sacoor kon als junior beslag leggen op de 49ste plaats, terwijl Dylan Borlée 66ste staat.  Ismael Debjani heeft op de 1500m de 21ste plaats in handen. Arnaud Art moet één plaats toegeven in het polsstokspringen. De overige rankings van de Belgen lijsten we hieronder op. U hoeft zich overigens geen zorgen te maken om het feit dat pakweg Koen Naert niet hoog gerangschikt staat op de marathon. Naert prijkt op plaats 116, met maar liefst 54 Kenianen voor hem.

Een leuk gegeven is ook dat er zowel bij de vrouwen als bij de mannen een soort algemene ranking bestaat, waarin de beste atleten van het momenten van verschillende disciplines kunnen worden teruggevonden. Indien u graag zelf de rankings raadpleegt, dan klikt u hier door. Wilt u zich verdiepen in de regels rond de rankings, dan klikt u best hier door.

Vrouwen

Renée Eykens – Foto: Jeroen De Meyer

200m Manon Depuydt 90
400m Camille Laus 49
Cynthia Bolingo 75
800m Renée Eykens 36
1500m Elise Vanderelst 71
Sofie Van Accom 88
5.000m Louise Carton 95
100m horden Anne Zagré 71
Sarah Missinne 79
Hoogspringen Claire Orcel 31
Hanne Van Hessche 93
Polsstokspringen Aurélie De Ryck 66
Chloé Henry 94
Hamerslingeren Vanessa Sterckendries 54

Mannen

Thomas Van der Plaetsen – Foto: Jeroen De Meyer
200m Robin Vanderbemden 58
800m Aaron Botterman 49
Eliott Crestan 65
1500m Tarik Moukrime 52
Peter Callahan 78
Isaac Kimeli 94
5.000m Soufiane Bouchikhi 40
Bashir Abdi 45
Robin Hendrix 74
Isaac Kimeli 86
Verspringen Corentin Campener 68
Hoogspringen Bram Ghuys 57
Thomas Carmoy 92
Speerwerpen Timothy Herman 63
Tienkamp (zevenkamp ind.) Thomas Van der Plaetsen 33