Sebastian Coe (59) werd in augustus van vorig jaar verkozen tot de nieuwe voorzitter van de internationale atletiekfederatie (IAAF). Hij haalde het toen met 115 stemmen tegen 92 van polsstoklegende Sergey Bubka. Maar volgens een BBC-reportage zouden die verkiezingen helemaal niet eerlijk zijn verlopen, en daar zit ene Papa Massata Diack voor iets tussen.

De zoon van de corrupte ex-voorzitter Lamine Diack zou Afrikaanse stemmen hebben geronseld in het voordeel van Sebiastian Coe. Nu is het zo dat Papa Massata Diack geschorst is wegens het verduisteren van positieve dopingcontroles in ruil voor geld.

Dat vader en zoon Diack er geen problemen mee hadden om hun handen vuil te maken is in het verleden al gebleken. De BBC onderschepte echter berichten waarin kan vernomen worden dat de beruchte Papa Massata Diack stemmen verzamelde voor houdig voorzitter Sebastian Coe. Als dit effectief waar is dan zou de tweevoudig olympische kampioen op een onterechte manier voorzitter zijn geworden.

Het is niet de eerste keer dat de Brit in opspraak komt. Eerder werd al gesuggereerd dat hij op de hoogte was van pogingen tot omkoping bij het verdelen van het WK van 2017 (Londen) en 2019 (Doha). Sebastian Coe ontkent voorlopig met klem.

Ondertussen circuleerden al enkele sms’en tussen Sebastian Coe en Papa Massata Diack op Twitter: