Er lijkt een einde te komen aan de hegemonie van Caster Semenya op de 800m. Door de nieuwe regel van de IAAF zal de 27-jarige Zuid-Afrikaanse moeten kiezen tussen het nemen van testosteronverlagende medicatie of een langere afstand. Semenya is tweevoudig olympisch kampioen en wereldkampioen.

De nieuwe regel van de internationale atletiekfederatie is duidelijk: Atleten met hyperandrogenisme, een hormonale afwijking waarbij vrouwen te veel androgenen aanmaken, mogen alleen deelnemen aan evenementen van 400m tot de mijl wanneer ze medicatie nemen. Die medicatie zou de testosteronlevels moeten verlagen. Met deze regel gaan ze voor een meer gelijke strijd in het middellange afstandslopen.

Caster Semenya is één van die vrouwen die een te hoog gehalte aan testosteron bevat. Zij zal vanaf 1 november aan de hand van pillen een maximum van 5nmol/l mogen bezitten. Vroeger stond de bovengrens om 10nmol/l. Semenya kan uiteraard ook kiezen voor een andere discipline waar het testosterongehalte een minder grote rol van betekenis speelt.

De regel komt er nadat enkele wetenschappelijke publicaties konden aantonen dat het hoge gehalte aan testosteron prestatiebevorderend werkte. Caster Semenya moest van de IAAF al eens testosteronverlagende medicatie nemen. Die beslissing werd in 2015 wel teruggefloten wegens een gebrek aan bewijs.