Tarik Mourkime is momenteel volop aan het trainen. De 1500m-loper, die eind 2014 werd getroffen door teelbalkanker, heeft er een lange terugweg opzitten. Maar bijna is het zover: op de IFAM Indoor kan hij zich eindelijk opnieuw meten met de absolute top. “Ik ga voor niks minder dan de WK-limiet”, aldus de vastbesloten poulain van Henri Salavarda.

Eind november 2014 kreeg Tarik Moukrime de onverbiddelijke diagnose te horen: hij leed aan teelbalkanker. De beloftevolle 1500m-loper was kort na Thomas Van Der Plaetsen de tweede atleet die getroffen werd door deze verschrikkelijke ziekte, én dat precies vier maanden na zijn 8ste plek op het EK in Zürich. Maar net als Van Der Plaetsen staat Moukrime erg stevig in zijn schoenen, en ruilde hij al snel ongeloof in voor wilskracht. Moukrime wou zijn droom om naar de Olympische Spelen te gaan absoluut niet opgeven, en wou zich niet laten kennen. Met die mentaliteit, die bij topsporters misschien nog net wat meer aanwezig is, sleurde de 23-jarige atleet uit Verviers zich door drie maanden van chemotherapie. Na de naar eigen zeggen moeilijkste periode uit zijn leven, bleef Tariks motivatie intact. Half mei kreeg hij het licht op groen, en mocht hij na lang wachten eindelijk weer de loopschoenen aantrekken. Na enkele maanden inactiviteit was het aangewezen om rustig aan op te bouwen en voldoende rust in te plannen. Iets wat natuurlijk niet evident is voor een topsporter, die zo snel mogelijk opnieuw zijn oude niveau wil bereiken. Maar Moukrime slaagde er met de hulp van trainer Henri Salavarda in om stelselmatig de trainingsarbeid op te drijven. Na twee hoogtestages mocht hij in oktober zelfs al eens proeven van een wedstrijd. Mét succes, Moukrime schreef de 10 kilometer van Luik op zijn naam en na wellicht de zwaarste strijd uit zijn leven was de eerste overwinning een feit. Een teken dat hij goed bezig was, dat de topvorm stap voor stap in zicht kwam.

Foto: Johnny De Ceulaerde
Foto: Johnny De Ceulaerde

Enkele weken later breekt het veldloopseizoen aan. Moukrime maakt meteen indruk op de CrossCup Relays in Gent, en lijkt weer helemaal terug te zijn. De droom om in de zomer van 2016 in Rio te staan, blijkt wedstrijd na wedstrijd realistischer. Na een 16de plek in het modderige Roeselare en enkele deelnames aan stratenlopen, reist Moukrime naar Zuid-Afrika af om enkele weken flink te kunnen werken aan die laatste procentjes die nodig zijn om weer helemaal ‘de oude’ te worden. In zomerse temperaturen en in het gezelschap van wereldtoppers als Lewandowski en Mekhissi heeft Moukrime er intussen reeds twee harde trainingsweken opzitten. “De stage verloopt prima”, vertelt Moukrime vanuit Zuid-Afrika. “Ik voel mij steeds beter en beter, en kijk uit naar mijn eerste wedstrijd.” Dat wordt de IFAM indoor, op zaterdag 13 februari. Na een schijnbaar eindeloos lange revalidatieperiode, staat hij eindelijk opnieuw aan de start van zijn geliefkoosde 1500m. “Ik zie het een beetje als een comeback na mijn ziekte, een soort van thuiskomen. Het wordt een bijzonder sterk bezette wedstrijd en ik voel dat ik er stilaan klaar voor ben. Ik start met de ambitie om onder het WK-minimum van 3’39″50 te duiken. Ik heb al enkele fraaie trainingen afgewerkt, en ik trek dan ook met het nodige vertrouwen richting de IFAM.” Moukrime blijft nog tot 2 februari in Zuid-Afrika, om nadien het gevoelig koudere België opnieuw op te zoeken.