Ah, de winter. Chocomelk. Dekentjes. Sneeuwmannen. MegaSpike. Het veldloopseizoen heeft met de selectiecross in Roeselare en het net afgelopen EK een eerste piek gekend. Nu ook het transferseizoen in MegaSpike op gang is geschoten, is de tijd aangebroken voor een tussentijdse balans. Wij lieten met Jeroen Mordijck een gedreven data-analist (én atleet!) los op de MegaSpike-database en kwamen terug met wat opmerkelijke bevindingen. De analyse gebeurde op de gegevens tot en met de selectiecross in Roeselare.

‘100 miljoen? Ik heb zoveel budget niet nodig!’

…said no one ever. En toch. Hoewel we met zijn allen geregeld vloeken op het strakke budget van 100 miljoen (‘Ik wil én Kimeli én Carton én De Bock!’), blijkt dat gevloek veelal onterecht. Sloeber, onze supercomputer, becijferde dat hij aan een budget van 50 miljoen genoeg zou hebben gehad om net geen 85% van de deelnemers te kloppen met zijn dream team. Het handige grafiekje dat hij daarna printte, verduidelijkt een en ander.

Op de horizontale as zie je het gebruikte budget. De blauwe staafjes geven voor elk budget weer hoeveel punten het ideale team had kunnen behalen. De oranje lijngrafiek toont dan weer hoeveel procent van de deelnemers (met het volle budget van 100 miljoen) beter doet dan onze supercomputer. Voor 50 miljoen is dat dus maar een goeie 15%. Vanaf een ‘computerbudget’ van 70 miljoen slaagt zelfs geen enkele menselijke deelnemer er nog in om Sloeber te verslaan!

MS Dreamteam

‘In mijn ploeg is elke atleet belangrijk!’

Leugenaar. Een simpele taartgrafiek (een ronde; een kerststronk toonde zich nogal onhandig) bewijst dat slechts in een minderheid van de ploegen al elke atleet punten sprokkelde. Concreet: in slechts een kwart van de ploegen scoorden alle tien atleten al punten. 20% van de deelnemers moest tevreden zijn met 7 of minder crossers die al hun bijdrage leverden. Gemiddeld scoorden al 8,5273 atleten punten voor hun baasje.

MS Atleten punten

‘Na speeldag 1 inschrijven is dom.’

Wie het zegt. Tijdens het vorige winterseizoen behaalde het dreamteam nog +-1100 punten in de speeldagen na Roeselare. Een ploeg met 50 miljoen als budget (zowat wat een menselijke deelnemer kan halen qua score – zie ook de eerste grafiek van dit artikel) behaalde in deze periode nog +-730 punten. Het verschil tussen deze twee scores is groter dan de score van bijna alle ploegen die momenteel ingeschreven zijn. In mensentaal: zelfs na Roeselare inschrijven kan je dus nog de seizoenwinst opleveren! Haal gewoon de computer in je boven en selecteer dat ideale team!

‘Mijn atletiekclub is de beste in MegaSpike’

Correct. Toch als je voor ROBA loopt. Strikt genomen heeft AVT de hoogste gemiddelde score per deelnemer, maar dit is nog te wijten aan de grote hoeveelheid bonuspunten die één deelnemer van AVT verzamelde door een zo goedkoop mogelijke ploeg op te stellen. De invloed van die bonuspunten zal elke speeldag onbelangrijker worden. Wanneer Sloeber ook even corrigeert voor atletiekclubs met wel heel weinig deelnemers, krijg je volgende rangschikking:

  1. ROBA
  2. OEH
  3. LYRA
  4. HAMME
  5. VAC

Proficiat! Maar niet voor jullie, Lebbeke (LAT én LEBB), ACP en AVMO. Jullie doen het voorlopig het minst goed. Jullie mogen je in een hoekje gaan staan schamen. Of nog snel wat ploegjes inschrijven. Of die ene wondertransfer doorvoeren.

Nog geen gouden Louise Carton in je ploeg? Ook zo onder de indruk geraakt van wonder woman Veerle Dejaeghere? Met enkele klikken kan ook jij hen in je ploeg hebben! Transfers nu mogelijk op MegaSpike! De volgende speeldag start zondag.