Gisteren raakte bekend dat de Franse justitie een onderzoek is gestart naar de toewijzing van het WK atletiek van 2021 aan de Amerikaanse stad Eugene. Eugene haalde het bij de verkiezing in april – zonder stemprocedure! – van het Zweedse Göteborg, dat bovendien niet eens de kans kreeg om haar bid toe te lichten. Vandaag kruipt IAAF-voorzitter Sebastian Coe in de verdediging.

Een en ander raakte in een stroomversnelling toen boven water kwam dat de organisatie in Eugene erg nauwe banden aanhoudt met sportmerk Nike, terwijl Coe ook adviseur was van het Amerikaanse sportbedrijf. Om de schijn van belangenvermenging van zich af te schudden, verbrak Coe twee weken geleden al zijn samenwerking met Nike. Nu heeft hij ook officieel gereageerd: “Ten eerste kiezen we vaker steden zonder stemprocedure”, vertelt Coe aan BBC. “Ten tweede is Eugene niet door de atletiekfederatie voorgedragen, maar door de Verenigde Staten om atletiek in Amerika populair te maken.” Nog een opmerkelijke uitspraak van Coe in de marge van het zoveelste schandaal(tje) bij de IAAF: “Het schandaal bij de IAAF is niet groter dan dat bij de FIFA (de wereldvoetbalbond, red.).”

Het is onduidelijk waarom net justitie in Frankrijk de toewijzing onderzoekt. In Frankrijk loopt ook een onderzoek naar Lamine Diack, de voorganger van Coe bij de IAAF.

Intussen komt er ook beweging in de carrousel van nieuwe toewijzingen die nodig zijn door de dopingzaak in Rusland. Ecuador, Italië, Mexico en Oekraïne meldden zich om het WK snelwandelen in 2016 te organiseren. Australië, India en Polen zouden het WK atletiek voor junioren (eveneens in 2016) op zich willen nemen.

Door een schorsing van de licensie van de Russische atletiekbond komen er zondag overigens geen Russische atleten aan de start op het EK veldlopen in het Franse Hyères.