Zondag vindt in het diepe zuiden van Frankrijk het tweeëntwintigste EK veldlopen plaats. In Hyères wordt op en rond een paardenrenbaan gestreden om de medailles. Onze nationale delegatie is aanwezig met vijftien atleten die ongetwijfeld tot het uiterste zullen gaan om de Belgische eer hoog te houden. Gisteren werden de kansen van de senioren al ingeschat en vandaag is het de beurt aan de beloften. Een voorbeschouwing van de juniorenwedstrijden krijgt u morgen. Er wachten u ook nog interviews met trainers en begeleiders en informatie over de mogelijkheden om het EK live te volgen.

Bij de mannen krijgen we een duo dat de Belgische driekleur mag verdedigen in Frankrijk. Isaac Kimeli en Steven Casteele zijn beiden niet meer aan hun proefstuk toe, want ze kwamen vorig jaar ook al in actie op het EK veldlopen, dat toen in het Bulgaarse Samokov plaatsvond. De sneeuw en de hoogte maakten het toen net iets te zwaar voor Kimeli, die in de laatste anderhalve kilometer een klop kreeg van de man met de hamer nadat hij heel de wedstrijd attent voorin liep. Casteele pakte het toen rustiger aan en schoof stelselmatig op naar de 22ste plaats. Nu de heren alweer een jaartje ouder zijn, kunnen we dus hopen op twee top 15-noteringen. Kimeli, die het veldlopen in België zo goed als domineert, spreekt zelfs van een medaille. Die ambitie van de 20-jarige Hallenaar is in afwezigheid van zijn concurrent Ali Kaya, die bij de senioren start, zeker terecht. Afgelopen zomer haalde hij immers nog zilver op het EK voor beloften op de 5000 meter. Bij de zeventig andere deelnemers is het vooral uitkijken naar de Spanjaard Carlos Mayo, die afgelopen zomer nog 28’53”95 neerzette op de 10.000 meter en naar verluidt in topvorm zit. Ook de Brit Marc Scott lijkt een van de grote kanshebbers voor de gouden plak, hij liep immers de tweede snelste tijd op de 10.000 meter van alle beloften in 2015.

Louise Carton - Foto: Johnny De Ceulaerde
Louise Carton – Foto: Johnny De Ceulaerde

Allen in het spoor van Laura Muir

“Afgelopen vrijdag stond de laatste wedstrijdtraining voor het EK op het programma. Best wel pittig, maar wellicht mijn beste wintertraining ooit”, vertelde Louise Carton gisteren op haar website. De Oostendse lijkt dus helemaal klaar voor volgende week zondag. Met al haar overwinningen van de afgelopen weken kunnen we wel stellen dat ze bij de topfavorieten behoort. Maar dat wil niet zeggen dat de overwinning voor het grijpen ligt. De Britse Laura Muir lijkt zo goed als onklopbaar. Zij liep afgelopen zomer nog 3’58 op de 1500 meter en 8’38 op de 3000 meter. Voor diegenen die kans willen maken op het eremetaal komt het er dus op aan om zo lang mogelijk in het spoor van Muir te blijven. Naast Carton worden enkel Jip Vastenburg en de Sloveense Maruša Mišmaš geacht daartoe in staat te zijn. De kans is dus groot dat we een strijd krijgen tussen vier dames voor het podium.