Niet enkel de shortlist van de genomineerden voor de belangrijkste sportprijzen in België werd vandaag gepubliceerd, ook de IAAF maakte de drie overgebleven kandidaten voor de trofee van World Athlete of the Year bekend. Bij de vrouwen mogen Dibaba, Schippers en Wlodarczyk zich gelukkig prijzen, bij de heren gaat het tussen Bolt, Taylor en Eaton.

Het einde van 2015 nadert. Dat wil ook zeggen dat de jaarlijkse sporttrofeeën er weer aankomen. De IAAF maakte gisteren en vandaag bekend wie er nog kans maakt op de titels van World Athlete of the Year. Een panel bestaande uit tien atletiekexperts koos uit negen kanshebbers drie finalisten.

Bij de vrouwen zijn Genzebe Dibaba, Dafne Schippers en Anita Wlodarczyk nog in de running voor deze prestigieuze bekroning. Dibaba won WK-goud op de 1500m, scherpte een maand voordien het WR op deze afstand aan tot 3’50″07 en vestigde ook een WR op de indoorpiste door op de 5.000m richting 14’18″86 te snellen. Op die afstand won ze op het WK Peking na een lang en een vermoeiend seizoen overigens een bronzen medaille. Schippers maakte dan weer indruk op de kortste afstanden. Op de 100m snelde ze naar een knappe zilveren medaille op het WK in Peking, op de 200m maakte ze zowaar nog meer indruk door naar een gouden medaille te stomen met een Europees en kampioenschapsrecord van 21″63 . Ook indoor gaf ze haar visitekaartje af met een WL van 7″05 op de 60m. Wlodarczyk ten slotte domineerde het atletiekseizoen in het hamerslingeren. De Poolse ging bij elk van de 11 wedstrijden waar ze aan deelnam aan de haal met de overwinning. Kersen op de taart waren de wereldtitel in Peking en het WR van 81m08.

Christian Taylor - Foto: Erik Van Leeuwen
Christian Taylor – Foto: Erik Van Leeuwen

Bij de heren maken Usain Bolt, Ashton Eaton en Christian Taylor nog kans op deze felbegeerde prijs. Bolt toonde in 2015 dat we hem zeker niet mogen afschrijven, integendeel… Met WK-goud op zowel de 100, 200 als 4×100 meter etaleerde hij opnieuw een supervorm en snoerde hij alle criticasters die aan hem twijfelden de mond. Hetzelfde mag gezegd worden over Eaton. De Amerikaanse alleskunner won niet zomaar WK-goud op de tienkamp, met een indrukwekkend puntentotaal van 9.045 punten scoorde hij ook een wereldrecord. Zijn 45″00, neergezet op het einde van dag 1 van de tienkamp, geeft duidelijk aan dat Eaton een buitengewone atleet is. Dan is er ook nog Taylor. De Amerikaan die WK-goud won in het hinkstapspringen met de tweede verste sprong in de geschiedenis, weet u nog wel? 18m21, zo ver wist hij in Peking in het zand te landen. Levert dit hem de award World Athlete of the Year op?

Wie bij de vrouwen en de mannen met de felbegeerde trofee naar huis gaat, wordt bekendgemaakt op het atletiekgala van de IAAF op zaterdag 28 november in Monaco.