De finalisten voor de World Athletics Awards zijn bekend. Vijf mannen en vijf vrouwen maken nog kans om op 5 december in de prijzen te vallen tijdens de virtueel World Athletics Awards. Bij de mannen blijven Joshua Cheptegei en Mondo Duplantis dé favorieten. Bij de vrouwen is het een stuk moeilijker om een favoriet aan te duiden, spannend wordt het dus ongetwijfeld. 

Nadat World Athletics enkele weken geleden de genomineerden voor de Atleet van het Jaar bij de mannen en vrouwen bekendmaakte, volgden vandaag de vijf vrouwelijke finalisten voor de trofee. Gisteren was het al de beurt aan vijf mannelijke finalisten. Joshua Cheptegei, goed voor twee wereldrecords op de piste (5.000m en 10.000m) én eentje op de weg (5 kilometer) lijkt naast polsstokfenomeen Mondo Duplantis de te kloppen man. Ook Duplantis was goed voor een wereldrecord indoor en zette outdoor de hoogste sprong aller tijden neer. De drie andere finalisten kenden eveneens een bijzondere mooi atletiekjaar. Karsten Warholm scherpte zijn eigen tweede prestatie aller tijden op de 400m horden aan en werd ook de snelste man ooit op de ongebruikelijke 300m horden. Ryan Crouser bleef ongeslagen in tien kogelwedstrijden én mag zich na deze zomer de derde performer aller tijden noemen. Johannes Vetter zette met een monsterworp van 97m76 de tweede speerwerpprestatie ooit neer en moest slechts in één van negen wedstrijden zijn meerdere erkennen in de concurrentie. Volgende atleten zijn niet langer in de running voor de trofee: Jacob Kiplimo, Timothy Cheruiyot, Donavan Brazier, Noah Lyles en Daniel Stahl.

Open strijd bij vrouwen?

Sifan Hassan – Foto: Golazo

Bij de vrouwen is het zelfs na het afvallen van vijf kandidates koffiedik kijken wie op 5 december tot Atlete van het Jaar gekroond wordt. Letesenbet Gidey en Peres Jepchirchir, respectievelijk goed voor het WR op de 5.000m en de winst op het WK halve marathon in een WR, zullen de World Athletics Awards vanuit Valencia volgen, waar ze één dag later aan de halve en volledig marathon deelnemen. Sifan Hassan blijft ook in de running. Al lijkt het WR op de uurloop minder prestige te genieten in vergelijking met het WR van Gidey. Het ER op de 10.000m kan dan weer in het voordeel van de Nederlandse spelen. Ook hinkstapspringster Yulimar Rojas zette in 2020 een WR op haar naam, namelijk indoor met 15m43. De Venezolaanse kon echter outdoor niet geheel overtuigen. Elaine Thompson-Herah kon outdoor absoluut wél overtuigen met zeven zeges op de 100m en een razendsnelle 10″85. Van records is echter geen sprake bij de Jamaicaanse spurtbom. Volgende namen zijn niet meer in de running: Femke Bol, Laura Muir, Ababel Yeshaneh, Faith Kipyegon en Hellen Obiri.

Covid Inspiration Award

Daarnaast wordt er een (hopelijk) eenmalige ‘Covid Inspiration Award’ uitgereikt voor evenementen die in tijden van de coronapandemie toonden dat het zelfs met bijzonder veel obstakels mogelijk is om topsport van de bovenste plank te serveren. De Ultimate Garden Clash (idee van Renaud Lavillenie), de Diamond League van Monaco en het WK halve marathon in Gdynia zijn in de running.

Peres Jepchirchir op het WK halve marathon – Foto: World Athletics