World Athletics heeft de tien mannelijke genomineerden voor de titel van Atleet van het Jaar bekendgemaakt. Donavan Brazier, Joshua Cheptegei, Timothy Cheruiyot, Ryan Crouser, Mondo Duplantis, Jacob Kiplimo, Daniel Stahl, Noah Lyles, Johannes Vetter en Karsten Warholm maken kans op de trofee. Voor het eerst in jaren is marathonlegende Eliud Kipchoge niet genomineerd. De Keniaan werd zowel in 2018 als in 2019 verkozen tot de beste mannelijke atleet van de wereld. 

De Gouden Spike mag er in eigen land dan niet komen, het houdt World Athletics niet tegen om tijdens de virtuele World Athletics Awards op 5 december de beste atleten van haar jaar in de bloemetjes te zetten. De genomineerden voor de titel van Atleet van het Jaar bij de mannen werden vandaag bekendgemaakt. De shortlist van tien namen wordt binnenkort herleid naar vijf namen, die kans maken op de trofee. 800m-specialist Donavan Brazier, kogelstoter Ryan Crouser en sprinter Noah Lyles moeten de Amerikaanse eer hooghouden. Brazier won alle zeven wedstrijden waar hij aan de start kwam en zette zowel indoor als outdoor de beste wereldjaarprestatie neer. Crouser was goed voor tien opeenvolgde zeges én schoof dankzij 22m91 op naar een gedeelde derde plaats op de ranking aller tijden. Lyles, de wereldkampioen op de 200m, was de snelste man op die afstand met 19″76 en bleef ongeslagen in de vijf finales waar hij aan de start verscheen.

Joshua Cheptegei – Foto: NN Running Team

Oeganda is dankzij Joshua Cheptegei en Jacob Kiplimo bijzonder goed vertegenwoordigd. Cheptegei is één van de favorieten voor de trofee, dankzij drie wereldrecord in hetzelfde aantal wedstrijden. Zowel op de vijf kilometer op de weg, als op de 5.000m en 10.000m op de piste is hij de snelste man aller tijden. Daarnaast was hij goed voor een vierde stek op het WK halve marathon bij zijn debuut. De winnaar van dat WK in een kampioenschapsrecord, zijn jongere landgenoot Kiplimo, is eveneens genomineerd. Naast die wereldtitel was Kiplimo ook goed voor de snelste 3.000m sinds 2007. Timothy Cheruiyot vertegenwoordigt de Keniaanse kleuren dankzij een beste wereldjaarprestatie van 3’28″45 op 1500m én het feit dat hij ongeslagen bleef in elk van zijn races op die afstand.

Scandinavië is bijzonder sterk vertegenwoordigd in 2020 dankzij twee Zweden en een Noor. Armand ‘Mondo’ Duplantis is samen met Cheptegei de gedoodverfde favoriet om het te halen. Duplantis viert op 10 november zijn 21ste verjaardag, maar mag zich met 6m18 indoor en 6m15 outdoor wel de beste polsstokspringer aller tijden noemen op vlak van records. Bovendien was het fenomeen goed voor een onwaarschijnlijke reeks van 16 zeges. Daniel Stahl kan eveneens een mooie statistiek voorleggen. De Zweed won 17 van 19 discuswedstrijden en wierp met 71m37 de beste wereldjaarprestatie. Karsten Warholm verbeterde zijn eigen tweede prestatie aller tijden op de 400m horden met 46″87 en zette de snelste 300m met hindernissen ooit neer. De Viking was in elk van zijn negen wedstrijden, met of zonder horden, de beste. Tot slot is er ook nog de Duitse krachtpatser Johannes Vetter, die met zijn speer de tweede worp ooit noteerde. Vetter was in acht van zijn negen competities de beste.

Karsten Warholm – Foto: Chris Cooper – Bauhaus Galan

Zowel World Athletics zelf als atletiekfans hebben een stem. De stemming wordt op 15 november gesloten, waarna de vijf kandidaten voor de finale gekend zijn. Morgen publiceert World Athletics de namen van de tien vrouwen die kans maken op de trofee.