Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) verzocht om Rusland te schorsen en alle Russische atleten te bannen uit competities, tot wanneer het land zijn antidopingbeleid op orde krijgt.

Het WADA kwam vandaag in het Zwitserse Genève met een uitgebreid en schokkend rapport naar buiten over dopinggebruik en corruptie in de atletiek. Eind vorig jaar begon de onafhankelijke onderzoekscommissie WADA met hun onderzoek. De Duitse tv-zender ARD had namelijk een schokkende reportage laten zien over dopinggebruik in Rusland, en het WADA kon daarop niet anders dan in actie schieten. Het was de ex-voorzitter Dick Pound die vandaag de media bij elkaar riep om de resultaten bekend te maken. Het werd al snel duidelijk dat Rusland over wel héél slechte papieren beschikt. Ze zouden immers talloze positieve tests verdoezeld en vernietigd hebben en ook de Russische regering liet zich niet onbetuigd. Zij zouden al geruime tijd op de hoogte zijn van het feit dat Russische atleten betalen om positieve tests weg te moffelen, zonder ook maar iemand in te schakelen of zelf actie te ondernemen.

Het WADA kan echter geen schorsingen uitspreken. Het is deze ochtend dan ook bij een aanbeveling gebleven. “Hierbij vragen we de IAAF om Rusland te schorsen en alle atleten te bannen uit alle competities tot het antidopingbeleid weer in orde is.” Sommige atleten zitten in nog grotere problemen. Zo wil het WADA onder meer de Russische nummers één en drie van de Olympische 800m-finale in Londen, Maria Savinova, en Jekaterina Pojstogova, levenslang schorsen.

Rusland heeft dus een groot probleem. Wil het op de Olympische Spelen van Rio in de atletiek landgenoten terugzien, dan zal het stevig in actie moeten schieten en heeft het wellicht heel wat opknapwerk voor de boeg. Het Russische antidopinglab lijkt een belangrijke rol te hebben gespeeld in de dopingschandalen en daar moet dus zeker en vast schoon schip worden gemaakt. Volgens het WADA zou het antidopinglab maar liefst 1.400 stalen hebben vernietigd, waarvan het WADA nota bene had gevraagd om die te bewaren. Het is bijgevolg ook daarom dat het WADA vindt dat het antidopinglab zijn licentie moet inleveren en voorzitter Grigory Rodsjenko moet ontslagen worden.

Er zal de komende dagen en weken alleszins nog heel wat over gezegd en geschreven worden, en ook wij houden u dan ook op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.