Het wereldantidopingagentschap WADA dreigt met een schorsing van vier jaar voor de Keniaanse atletiekfederatie. Het WADA verwijt Kenia een zwak dopingbeleid te voeren. De schorsing zou inhouden dat Keniaanse atleten gedurende dezelfde periode niet welkom zijn op internationale competities.

Het was Kipchoge Keino, voorzitter van het Keniaans Olympisch Comité, die het nieuws zelf bekend maakte.

“Dit is een serieus dreigement”, aldus Keino. “We moeten dit probleem dan ook dringend aanpakken en dit zal een engagement verlangen van zowel de regering, de Keniaanse atletiekfederatie als het Keniaans antidopingagentschap. Een schorsing zou grote problemen inhouden.”

Het dreigement van het WADA komt er nadat de afgelopen jaren verschillende Keniaanse atleten in opspraak kwamen na positieve dopingtests, maar daar niet voor gestrafd werden. Joyce Zakary en Francisca Koki Manunga zijn twee van de laatste grote namen die tegen de dopinglamp liepen.