De amper 17-jarige Finse Alisa Vainio liep afgelopen zaterdag haar eerste marathon in het bescheiden Joutseno, Zuid-Finland. Op zich al straf, gezien haar jonge leeftijd. Dat ze die marathon ook nog eens aflegde in 2u33’24 – de zesde Finse tijd ooit – deed de monden pas echt openvallen.

Met haar tijd zit Vainio ruim onder de olympische limiet van 2u36. Enig probleem: ze is te jong om te mogen deelnemen. De IAAF legt immers een minimumleeftijd op voor de wel erg veeleisende disciplines als de marathon en de 50km snelwandelen. Deelnemers aan die evenementen moeten voor of in 1996 geboren zijn, Vainio mist met haar geboortejaar van 1997 dus net die grens.

Er is evenwel nog hoop voor Vainio; op de 10.000m speelt een andere grens – geboortejaar 1999 of vroeger – en daar kan ze, mits het lopen van 32’15, dus wel aan deelnemen. Haar huidige PR bedraagt 32’58. Vainio is geen onbekende. Eerder op het jaar won ze brons op de 3000m steeple op het EK voor junioren. Ze werd ook Fins kampioene op de 10.000m. Op Twitter reageerde Vainio eerder laconiek op haar superprestatie: “Ik wilde gewoon wat stoom aflaten na mijn examens.”