Na het uitvallen van Usain Bolt is de 200m bij de vrouwen het absolute topnummer. De Amerikaanse Allyson Felix kijkt daarin de Nederlandse Dafne Schippers recht in de ogen. Die laatste werd onlangs wereldkampioen op de 200m in Peking met een Europees record van 21”63 en verkeert dus in een bloedvorm. De 29-jarige Felix heeft echter al wat meer op haar palmares staan en kijkt enorm uit naar het verwachte duel.

Allyson “Chicken Legs” Fenix had er alvast een goede beurt opzitten op het WK. Ze schakelde na vier jaar opnieuw over naar de 400m en werd daarin wereldkampioen. Niet ongewoon voor haar, want ze won al negen keer het goud op een wereldkampioenschap. Haar lievelingsafstand blijft echter de 200m, maar om administratieve redenen kon ze die afstand niet combineren met de 400m op het WK in Peking.

Dafne Schippers - Foto: Erik Van Leeuwen
Dafne Schippers – Foto: Erik Van Leeuwen

Terug naar de 200m dus op de Memorial Van Damme. Met een PR van 21”69 moet ze wel zes honderdsten onderdoen voor Schippers, toch is de huidige olympische kampioene op die afstand niet af te schrijven. Ze domineerde de 200m de voorbije jaren, en stond dit seizoen nog geen enkele keer aan de start met de Nederlandse. Bovendien staat Allyson Felix aan de leiding van het Diamond League-klassement en moet alleen nog schrik hebben van haar landgenote Jeneba Tarmoh. Zij volgt op één schamel puntje.

Kortom, alles lijkt aanwezig te zijn voor een hoogstaande 200m. Allyson Felix is er dan ook zeker van dat ze haar kunstje van 2010 zal overdoen. Toen won ze de halve baanronde op de Memorial Van Damme in een tijd van 22”61. Of die tijd voldoende zal zijn voor de overwinning komende vrijdag is nog maar de vraag. Op het voorbije WK liep Dafne Schippers al naar de derde snelste tijd ooit gelopen op een 200m, en ook zij is vastberaden om héél snel te gaan.

De 200m bij de vrouwen staat gepland om 20u32.