De Inspiration Games, het alternatieve concept van de Diamond League in Zürich, pakte uit met héél wat grote namen. Op maar liefst zeven verschillende locaties traden regerende olympische- en wereldkampioenen aan. Allyson Felix was met een stevige chrono op de weinig gelopen 150m de uitschieter van een bijzondere atletiekavond. Noah Lyles leek even Usain Bolt uit de recordboeken te lopen op de 200m, tot bleek dat de Amerikaan eigenlijk 185m had afgelegd.

In tegenstelling tot de Impossible Games, waar op uitzondering van Renaud Lavillenie iedereen in Oslo in actie kwam, werd tijdens de Inspiration Games voor een andere aanpak gehanteerd. In elke discipline kwamen drie atleten in actie, verdeeld over Team Europe, Team North America en Team World. In totaal deden maar liefst zeven atletiekpistes dienst als locatie. Allyson Felix begon haar zomercampagne met een ongewone 150m in Walnut, Californië. De Amerikaanse atlete, die in november 35 kaarsjes uitblaast, snelde naar een stevige 16″81 ondanks heel wat tegenwind (-2.6m/s). Ze hield op die manier vice-wereldkampioene op de baanronde, Shaunae Miller-Uibo, achter zich. Miller-Uibo liet de klok stoppen na 17″15 in Bradenton, Florida.

Op diezelfde locatie verscheen Noah Lyles aan de start in een bijzondere 200m waarin Christophe Lemaitre en Churandy Martina respectievelijk in Zürich en op Papendal in actie kwamen. Lyles vloog letterlijk uit de startblokken. De 22-jarige Amerikaan stoomde voort en liet de klok stoppen na een fabelachtige 18″90, maar liefst 29 honderdsten onder het WR van ene Usain Bolt. Al snel werd duidelijk dat de 200m van Lyles eigenlijk een 185m was door een foute opstelling van zijn startblok. Daardoor ging de sprintsensatie op enkele minuten tijd van de hemel naar de hel. De winst ging zo naar Lemaitre, die een degelijke 20″65 noteerde in Letzigrund.

https://twitter.com/LylesNoah/status/1281307826825068546

In het polsstokspringen mochten met wereldkampioen Sam Kendricks en Sandi Morris tot twee keer toe Amerikaanse atleten juichen. Kendricks klaarde de klus met een sprong over 5m81, gevolgd door Piotr Lisek met 5m66. Valentin Lavillenie, die zijn geblesseerde broer Renaud moest vervangen, wipte niet over de aanvangshoogte. Morris maakte haar terugkeer na een periode waarin ze onder meer verstek moest geven voor de Ultimate Garden Clash door een knieprobleem. Dat euvel lijkt van de baan, aangezien Morris met 4m66 een meer dan dagelijkse seizoensopener neerzette. De Zweedse Angelica Bengtsson sleepte een tweede plaats in de wacht met 4m46. Regerend olympisch kampioene Katerina Stefanidi behaalde geen hoogte.

Op de eerder ongewone 100 yards (91,44m) was de Canadees Andre De Grasse de snelste. De Grasse bleef met 9″68 de Fransman Jimmy Vicaut en de Jamaicaanse hordeloper Omar McLeod voor. Nog zo’n ongewone discipline was de 300m horden, waarin de Amerikaanse Georganne Moline aan het langste eind trok. Moline snelde naar 39″08, waarmee ze Europees kampioene Lea Sprunger en Zuzana Hejnova te snel af was. Het hinkstapspringen moest op papier spektakel opleveren met de viervoudige wereldkampioen Christian Taylor op de startlijst. Taylor stelde niet teleur met een degelijke 17m27 (met weliswaar te veel meewind). Die prestatie volstond echter niet voor de overwinning, want de Portugees Pedro Pablo Pichardo vloog naar 17m40. Pichardo was met drie sprongen voorbij 17 meter ook de meest regelmatige atleet in de competitie.

https://www.instagram.com/p/CCb1CkwB_2z/