Allyson Felix heeft zich op haar 35ste opnieuw weten te verzekeren van een olympisch ticket. Tijdens de finale van de 400m op de Amerikaanse trials moest Felix alleen Quanera Hayes voor zich laten, waardoor ze binnenkort aan de start van haar vijfde opeenvolgende Olympische Spelen verschijnt. Trayvon Bromell was duidelijk de sterkste op de 100m in een tijd van 9″80. Michael Norman snelde naar de zege op de baanronde in 44″07. Er stond geen maat op Kendra Harrison in de finale van de hoge horden. Brianna McNeal legde in die finale beslag op de tweede stek, maar het wordt afwachten of ze haar olympisch ticket kan behouden door de schorsing die haar mogelijk te wachten staat.

Ook op de derde dag van de Amerikaanse trials in Eugene, Oregon viel weer heel wat atletieknieuws te rapen. Na de zinderende 100m bij de vrouwen op zaterdag dankzij Sha’Carri Richardson werd het nu uitkijken naar de 100m bij de mannen. Al ging véél aandacht, terecht ook, naar de baanronde bij de vrouwen. Allyson Felix had namelijk haar zinnen op een vijfde opeenvolgend ticket naar de Spelen gezet. Het zou echter geen sinecure worden voor de 35-jarige atlete. Na een snelle start viel ze terug naar de vijfde stek, waardoor alles zou moeten gespeeld worden in de laatste rechte lijn. Felix sprak nogmaals haar turbo aan om terug te keren in de top drie. De zege ging naar Quanera Hayes in 49″78. Felix en Wadeline Jonathas noteerden respectievelijk 50″02 en 50″03. De achtste atlete in de finale was goed voor 50″84, wat een niveau.

Felix viel bij het zien van haar tweede plaats op het scorebord languit op de piste. Vervolgens kregen Hayes en Felix het gezelschap van hun zoontje en dochtertje op de piste, wat heerlijke televisie opleverde. “Het was een gevecht om hier te geraken. Mijn ervaring is van pas gekomen in de finale. Maar een vijfde keer naar de Spelen is onwaarschijnlijk”, hijgde Felix uit. Bij de mannen snelde Michael Norman, wiens moeder geboren werd in Japan, naar de zege in 44″07. Michael Cherry en NCAA-kampioen Randolph Ross verzekerden zich eveneens van Tokio met respectievelijk 44″35 en 44″74. De strijd om de ereplaatsen was onwaarschijnlijk spannend met een verschil van één tiende tussen de nummers vier (44″90) en acht in de finale.

Michael Norman – Foto: Golazo

De finale van het koningsnummer op de sprint leverde een verwachte winnaar op met Trayvon Bromell. De snelste man van het moment benaderde met 9″80 zijn beste wereldjaarprestatie van 9″77. De kanonstart van Bromell inspireerde Ronnie Baker en Fred Kerley om PR’s neer te zetten. Baker knalde na jaren van blessureleed naar 9″85. 400m-specialist Kerley bewees dat zijn keuze voor de 100m méér dan terecht was dankzij 9″86. Kenny Bednarek en Micah Williams moesten vrede nemen met de vierde en vijfde stek. Het duo ging echter sneller dan ooit met 9″89 en 9″91. Noah Lyles kwam nooit in het stuk voor en finishte roemloos zevende. Voormalig wereldkampioen Justin Gatlin zorgde al voor een stunt door als 39-jarige in de finale te staan. Gatlin blesseerde zich echter iets na halfweg en maakte daardoor geen aanspraak op een plaatsje richting Tokio.

Kendra Harrison snelde op de 100m horden naar haar eerste olympisch ticket in een tijd van 12″47. Harrison nam zo revanche nadat ze in 2016 de Spelen in Rio miste na een mindere prestatie op de trials. Twee weken na die bewuste trials in zette de hordeloopster het WR op haar naam met 12″20. De strijd om het podium was bijzonder spannend. Brianna McNeal, die voorlopig in actie mag komen in afwachting van een uitspraak rond haar beroep bij het TAS na het knoeien met dopingcontroles, dook naar de tweede stek in 12″51. Indien McNeal haar gelijk krijgt voor het TAS, dan mag ze naar Tokio. Indien dat niet het geval is, dan mag de onfortuinlijke Gabbi Cunningham zich alsnog opmaken voor haar eerste Spelen. Cunningham strandde op vijf duizendsten van Tokio aangezien ze samen met Christina Clemons in 12″53 over de lijn dook.

Kenda Harrison (rechts in beeld) – Foto: Golazo

Rudy Winkler leverde met de hamer een visitekaartje af met het oog op Tokio. Winkler slingerde het projectiel maar liefst 82m71 ver, goed voor een Amerikaans record én de op één na beste prestatie in 2021. Vashti Cunningham greep zoals verwacht de macht in het hoogspringen met 1m96. In het hinkstapspringen stond er geen maat op Keturah Orji die een kampioenschapsrecord van 14m52 neerzette. Garret Scantling maakte van de tienkamp een emotioneel gebeuren. De Amerikaan zette in 2016 een punt achter zijn carrière. Vorig jaar keerde Scantling echter terug met één doel voor ogen: Tokio. De Amerikaan stelde niet teleur en totaliseerde een sterk PR van 8.647 punten. In tranen kreeg hij felicitaties van de nummers twee en drie Steven Bastien en Zach Ziemek die ruim boven 8.400 punten scoorden en zo ook naar Tokio trekken.

Vandaag staat onder meer de finale van het polsstokspringen en de 800m bij mannen gepland. Bij de vrouwen wordt het uitkijken naar wie het podium bestijgt op de 1500m en 5.000m.