Op 9 juli pakt de organisatie van de Diamond League-meeting van Zürich, die niet doorgaat in 2020, uit met een alternatief, coronavriendelijk format: de ‘Inspiration Games’. De naam en het concept doen denken aan de ‘Impossible Games’ van komende donderdag, georganiseerd door de Diamond League-meeting in Oslo. Heel wat ronkende namen uit de sprint- en kampwereld hebben inmiddels hun deelname bevestigd.

Komende donderdag kunnen we dankzij de ‘Impossible Games’ opnieuw genieten van topatletiek. De Noorse organisatie bouwde een meeting op rond de sterren van eigen bodem. Karsten Warholm, de broers Ingebrigtsen en Sondre Nordstad Moen zijn er de grootste blikvangers uit eigen land. Ook Armand Duplantis, Renaud Lavillenie, Léa Sprunger en de broers Cheruiyot zullen zich in de strijd mengen. De meeting in Zürich, die oorspronkelijk dienst zou doen als de finale van de Wanda Diamond League, wordt door de coronapandemie eveneens in een ander jasje gestoken maar met een  andere twist. De meeting kan echter evenzeer op de steun van de absolute wereldtop rekenen.

Tijdens de ‘Inspiration Games’ zullen alle deelnemers de competitie afwerken in een stadion in eigen land. Naast een onderlinge strijd zal er overigens ook een intercontinentaal duel plaatsvinden. De atleten worden namelijk ingedeeld in drie ploegen (Europa, de Verenigde Staten en de rest van de wereld). Per ploeg neemt één atleet het op in één van de acht competities, vier voor de mannen en vier voor de vrouwen, om zo uit te maken welk werelddeel het sterkst voor de dag komt. Het programma wordt een mix van de gebruikelijke disciplines, aangevuld met enkele ongewone nummers zoals de 300 meter horden en de 150 meter.

Niemand minder dan Allyson Felix zal het op de 150 meter opnemen tegen Shaunae Miller-Uibo, de vice-wereldkampioen over 400 meter, en Mujinga Kambudji, de nummer drie op de 200 meter van het WK in Doha. Felix zal vanuit Californië de Verenigde Staten verdedigen, terwijl Miller-Uibo in Florida aan de bak gaat voor de derde ploeg. Kambudji zal vanuit Zurich de Europese eer hooghouden. Naast dat trio zullen ook onder meer Noah Lyles, Christian Taylor, Dalilah Muhammad, Katerina Stefanidi, Andre De Grasse, Omar McLeod en Jimmy Vicaut hun opwachting maken.

“De Welklasse Zürich heeft een speciale plaats in mijn hart, dus het is spijtig dat de Wanda Diamond League finale er niet kan doorgaan. De veiligheid van iedereen heeft uiteraard prioriteit. De nieuwe formule zal de fans hopelijk iets leuks geven om naar uit te kijken tijdens deze moeilijke tijden”, reageerde Felix bij de Wanda Diamond League.

Sebastian Coe, de voorzitter van World Athletics, is net als de atleten heel enthousiast over de atypische competitie. “We hebben tijdens deze pandemie al heel wat inspirerende en creatieve initiatieven gezien om onze sport te promoten. Ik ben er zeker van dat dit ambitieus en creatief plan even succesvol zal zijn en ik wens de organisatie en alle atleten die deelnemen heel veel succes.”

De anderhalf uur durende wedstrijd zal op 9 juli live uitgezonden worden.