Het gebrul van straaljagers tijdens de openingsceremonie van het allereerste WK op Amerikaanse bodem stond in schril contrast met de haast collectieve offday voor het Belgische team. De degelijke passage van Thomas Carmoy in het hoogspringen was een zeldzaam lichtpunt. Allyson Felix nam op grootse wijze afscheid van de atletiekwereld. De levende legende boekte in de Mixed Relay haar 19de WK-medaille in een finale waarin Femke Bol ei zo na naar het goud stormde voor Nederland. 

Een afscheid in stijl voor Allyson Felix, de eerste Nederlandse medaille en indrukwekkende Amerikanen op eigen bodem. Het waren slechts enkele hoogtepunten van de eerste WK-dag in Eugene, maar wat vooral opviel was de figurantenrol voor de Belgen. De atletiekdag begon nochtans degelijk voor ons land. Thomas Carmoy zette zijn beste prestatie van het zomerseizoen in het hoogspringen neer en Vanessa Sterckendries noteerde degelijke worpen in het hamerslingeren na een mentaal zware periode. In de Mixed Relay liep het fout bij de Belgen door een samenloop van omstandigheden. Een experimenteel viertal gemixt met onder meer een stevige Poolse duw voor Christian Iguacel betekende geen nieuwe finale voor een van de vele Belgische aflossingsprojecten

De avondsessie werd er eentje om snel te vergeten. Elise Vanderelst sneuvelde in de reeksen van de 1500m en strompelde overmand door emoties door de mixed zoneTim Van de Velde kreeg dan weer te maken met de nodige pech in de 3.000m steeple en kon bijgevolg niet op niveau presteren. Al is één ding zeker na vrijdag: the only way is up.

Amerikanen genieten van thuispubliek

Het eerste WK op Amerikaanse bodem resulteerde op dag één al in knalprestaties van de lokale helden. Fred Kerley stormde in de reeksen van de 100m naar een stevige 9″79 én de snelste man van het seizoen deed dat met sprekend gemak. Ook zijn landgenoot Trayvon Bromell maakte indruk door 9″89 te noteren. In diezelfde reeksen knalde Letsile Tebogo naar een junioren-WR van 9″94. De Botswaan behoort tot de outsiders voor de medailles, zeker aangezien olympisch kampioen Marcell Jacobs duidelijk niet voldoende hersteld is van een hamstringblessure.

Al waren alle ogen gericht op één vrouw in de slotact van de eerste avond in Eugene. In de finale van de Mixed Relay trad Allyson Felix namelijk voor de allerlaatste keer in haar carrière aan op een groot kampioenschap. Felix kreeg de aflossingsstok van haar landgenoot Elija Godwin in de leiderspositie. De daarop volgende baanronde van Felix werd een aaneenschakeling van een oorverdovend applaus, kippenvel en de herinneringen aan ruim 20 jaar atletiek op het allerhoogste niveau. Dat de Amerikanen slechts derde werden na het ontketenende team uit de Dominicaanse Republiek en de Nederlanders was een bijzaak. Felix boekte haar 19de WK-medaille, een buitenaards cijfer.

Bol maakt indruk

Het goud ging overigens bijna naar onze noorderburen na een pijlsnelle laatste rechte lijn van Femke Bol. Bol haalde alles uit de kast en strandde uiteindelijk op amper acht honderdsten van het goud. Op de lage horden moet de Nederlandse Sydney McLaughlin uitdagen. Haar split onder 49 seconden doet het beste verhopen op dat nakende duel. Toch ging het goud verdiend naar de Dominicanen – een team dat vooraf getipt werd door Jacques BorléeMarileidy Paulino, de snelste vrouw op de 400m van het jaar, klokte de snelste splittijd. Haar 48″47 moet het nodige vertrouwen geven in de aanloop naar de strijd met Shaunae Miller-Uibo.

Femke Bol – Foto: Dan Vernon for World Athletics