De beste Belgische cadetten en scholieren betwisten dit weekend hun Belgisch kampioenschap. Net als twee jaar terug mogen ze afzakken naar het mooie Futurosport-stadium in Moeskroen. Helaas waren de omstandigheden op de eerste dag onze atleten niet gunstig gezind. Het werd een kille, natte en winderige dag, kortom meer herfst dan zomer. Desondanks lieten enkelen onder hen zich opmerken met sterke prestaties. Deze zetten wij voor u op een rijtje.

Hanne Vancamp (rechts) en Hanne Claus (links) samen goed voor drie nationale titels op de eerste dag - Foto: Katrien Wouters
Hanne Vancamp (rechts) en Hanne Claus (links) samen goed voor drie nationale titels op de eerste dag – Foto: Katrien Wouters

De eerste dag werd de dag van/voor de meisjes met maar liefst twintig te verdelen nationale titels, terwijl de jongens om amper vijf titels mochten strijden. Hanne Vancamp van OLSE was de enige die erin slaagde om de dubbel te verwezenlijken. De atlete van de Gentse Topsportschool deed mee voor de titel in het verspringen én maakte even een tussenstop op de hoge horden om daar de overwinning te behalen. De omstandigheden lieten geen snelle tijden toe, in de reeksen liep ze echter wel nog naar 14”08, waarmee ze slechts één honderdste van haar persoonlijk record verwijderd bleef. In de finale werd het iets moeilijker want met 14”30 bleef ze nipt Mathilde Degand van JSCM voor, die 14”34 liet klokken. In het verspringen ging Vancamp in haar laatste poging alsnog verder dan Celien Pauwels van DAC. Haar sprong van 5m42 leverde haar tweede gouden plak op! Bij de cadetten was de zege op de hoge horden voor Lynn Beck van KAPE, die de klok na 80m deed stoppen op 11”68.

Over naar de vlakke 100m bij de jongens, waarin cadet Mathew Ugwu van HCO nogmaals zijn veelzijdigheid toonde. De Belgische recordhouder in het kogelstoten liep met 11”34 naar de snelste tijd in de reeksen, al had de meewind hierin ook een aandeel. In de finale ging het net iets trager, maar met 11”51 had hij wel zijn titel beet! Bij de scholieren waren het de Waalse atleten die een feestje mochten bouwen. Jordan Paquot van SER en Raphael Kapenda van SMAC, beiden actief tijdens de 4x100m op het EK voor junioren in het Zweedse Eskilstuna eind juli, toonden dat zij duidelijk de beste waren. Paquot dook voor de zoveelste keer dit jaar onder de 11 seconden met 10”94, dat kon niemand hem nadoen gisteren. Kapenda bolde als tweede over de meet in 11”09 en Axel Viaene van OEH mocht het podium vervolledigen met 11”18. Dat belooft een waar spektakel te worden op de 200m van vandaag!

Terug naar de meisjes met een zegevierden Elise Helsen van ACHL bij de scholieren in het kogelstoten. In het speerwerpen gingen beide titels naar Limburg met Ann Telemans van AVT bij de cadetten met een worp van 43m80, goed voor de vierde worp aller tijden! Bij de scholieren won topfavoriete Aude Scheldeman van ADD met een puike 45m69. Het discuswerpen ging dan weer naar één club, namelijk ATLA, met Mila Savelkouls en Babette Vandeput bij respectievelijk cadetten en scholieren met worpen van 37m37 en 42m57. In het kogelstoten bij de cadetten won de derde performer aller tijde, Dani Maluta van ACKO, met een worp van 14m24, waarmee ze een halve meter onder haar derde prestatie aller tijden bleef. Na de Belgische titel in de meerkamp, mocht eerstejaarscadette Nina Hespel van DCLA nu ook de titel in het hoogspringen op haar naam schrijven met een sprong van 1m66. Bij de scholieren won Alice Mercenier van HERV met een stevige 1m73. Eve Willems wist haar titel in het verspringen bij de cadetten de verdedigen. De atlete van VAC kwam tot 5m35. Alix De Clercq van KAAG mocht zegevieren in het hinkstapspringen bij de cadetten met 10m79.

Jorg Vanlierde - Foto: Tomas Sisk
Jorg Vanlierde – Foto: Tomas Sisk

Over naar de dubbel baanronde waarin Leontine Versyck van HAC onverwacht naar de titel liep in 2’22”89. Haar iets oudere collega’s vochten een verbeten duel uit. Cameron Vandebroucke van EAH trok uiteindelijk aan het langste eind in 2’19”39, al kwamen Hanne Van Loock en Lize De Vlieger met respectievelijk 2’19”50 en 2’19”57 wel erg dicht in de buurt. Een korte tussenstop bij het polsstokspringen bij de jongens waar de zege bij de scholieren zoals verwacht naar Jorg Vanlierde van DEIN ging met 4m55. Bij de cadetten werd het wel heel spannend. Zeker omdat Julien Jacquemin en Kobe Scheerder van respectievelijk FCHA en AVKA beiden over 3m80 gingen. Jacquemin had een poging minder nodig op die hoogte, waardoor hij zich Belgisch kampioen mag noemen. Op de 200m bij de meisjes haalde Hanne Claus van AVMO het van toch wel de favoriete Laures Bauwens van RCG, die op het EYOF-kampioenschap nog vierde werd op die afstand. Claus bleef met 24”97 onder de 25 seconden in de finale en dat kon Bauwens niet met 25”15. Bij de cadetten was Lyne Camara Aissat van CSF de beste met 25”51.

Justine Tinck - Foto: Tomas Sisk
Justine Tinck – Foto: Tomas Sisk

Eindigen doen we met het iets langere werk. Op de 1500m bij de cadetten ging de titel naar Nanouk Stevens van ACW met 4’44”19, met die tijd had ze ook bij de scholieren meegedaan voor winst. Hier was WK-ganger Elise Vanderelst aan het feest met 4’42”58. Maar voor de liefhebbers was er ook nog de dubbele afstand en hier ging de zege logischerwijze naar Justine Tinck van AVLO, die opnieuw onder de 10 minuten dook en autoritair naar 9’54”55 liep. Bij de jongens was het ook de verwachte naam, Julien Celis van HF, die de winst behaalde met 9’17”49 na een tactische en relatief trage race.

De resultaten van de eerste dag kan u hier raadplegen.

2 REACTIES

 1. Sorry, maar een opsomming van alle winnaars in één volzin kan je moeilijk een ‘verslag’ noemen van een Belgisch kampioenschap…Dit zien de lezers ook in de uitslag, en zelfs op een snellere en duidelijke manier ! Van een gespecialiseerde site verwacht ik ‘inside’ nieuws en indrukken en replieken van de atleten.

 2. Dag Benny, vooreerst bedankt om het artikeltje (deels) te lezen.
  De eerlijkheid gebiedt mij echter te zeggen dat ik het toch hoofdzakelijk oneens ben met wat je schrijft. Ik kan het niet genoeg benadrukken, maar wij werken tot op heden nog altijd enkel en alleen met vrijwilligers. Wij moeten ons redden met de riemen die we hebben en spenderen heel wat van onze vrije tijd achter het toetsenbord, voor deze site up to date te houden.
  Dit allemaal uit liefde voor de atletieksport.

  Jammer genoeg konden wij dit weekend niet rekenen op een reporter ter plaatse in Moeskroen. Daarom waren wij verplicht om ons te baseren op de uitslagen (en finishfoto’s) om een verslagje op te maken. Natuurlijk was het interessanter om over een reporter ter plaatse te beschikken, maar soms is er geen andere keuze. Wij doen evenwel ons uiterste best om op zoveel mogelijk belangrijke wedstrijden aanwezig te zijn, en ik vind al bij al dat we daar dit seizoen aardig in gelukt zijn. Natuurlijk kunnen ook wij nog een duwtje in de rug (in de zin van financiële middelen) gebruiken, en aarzel dus niet om indien mogelijk te adverteren op onze drukbezochte website. Stuur gerust een mailtje richting adverteren@atni.be en we helpen u met alle plezier verder.

  Nog een prettige zondagavond!

  Met vriendelijke groeten,
  Atletieknieuws vzw
  Simon Van Glabeke

Reacties zijn gesloten.