Het BK AC indoor ligt ondertussen al een week achter de rug. De Gentse Topsporthal mocht intussen ook de beste Belgische junioren en beloften ontvangen. Vandaag was het de beurt aan de cadetten en scholieren en hun strijd om de nationale titels. Een overzicht van de opvallendste prestaties.

Beginnen doen we met de 60m horden bij de scholieren jongens. Het was hier uitkijken naar Michael Obasuyi van DEIN en Tuur Bras van OEH; de zilverenmedaillewinnaar van het EYOF-kampioenschap op de 400m horden kwam voor het eerst deze winter in actie op de horden. Tijdens de reeksen liet Obasuyi al een erg sterke 7”90 noteren. Het bleek de voorbode van een nog snellere finale. Bras deed het (relatief) rustiger aan door 8”01 te klokken. De finale werd een ware strijd der titanen, waarin Obasuyi met 7”79 op één honderdste van het Belgisch record van Damien Broothaerts strandde. Bras moest slechts twee honderdsten toegeven op de nieuwe Belgische kampioen en pronkt hierdoor op de derde plaats aller tijden. Het brons was weggelegd voor eerstejaars Jaan Bal, die een mooie 8”06 liet noteren. Obasuyi was ook nog de beste in het verspringen met 7m21. Bras kon zijn zilveren medaille nog wat kruiden met het goud op de baanronde. De scholier haspelde het rondje af in 22”26.

Hun vrouwelijke collega’s op de horden deden niet onder, want Hanne Vancamp van OLSE liep naar de zevende prestatie aller tijden met 8”49. Leyla Anthonissen van OEH, opnieuw topfit nadat 2015 in het water viel door blessureleed, werd knap tweede met 8”55. Hiermee komt ze op de tiende plaats aller tijden. Zita Goossens van AVLO mocht het podium vervolledigen met 8”70.

Laures Bauwens - Foto: Tomas Sisk
Laures Bauwens – Foto: Tomas Sisk

De vlakke 60m werd bij de scholieren dames zowaar nog straffer. Hier werd het uitkijken naar Laures Bauwens van RCG en Céline Gauthier van CSDY. Beide dames lieten stevige tijden noteren tijdens de reeksen met respectievelijk 7”65 en 7”63. Tijdens de finale ging het echter nog een stuk sneller. Bauwens verbaasde toch enigszins door de klok te laten stoppen na 7”52. Goed voor de tweede prestatie aller tijden én amper zes honderdsten verwijderd van het Belgisch record van niemand minder dan Kim Gevaert. Gauthier liep naar 7”60, waarmee ze haar persoonlijk record van vorige winter evenaarde, maar op de ranglijst aller tijden zakt ze terug naar de derde plaats. Hanne Claus van AVMO mocht op haar verjaardag ook het podium op met 7”72. Op de 200m pakte Bauwens ook de titel in een opnieuw erg sterke tijd van 24”47, goed voor de vijfde prestatie aller tijden. De marge was echter kleiner dan op de 60m , want Lucie Ferauge van CABW kwam maar twee honderdsten tekort en staat daarmee nu op de zesde plaats aller tijden.

Jorg Vanlierde - Foto: Tomas Sisk
Jorg Vanlierde – Foto: Tomas Sisk

In het polsstokspringen bij de scholieren heren zorgde Jorg Vanlierde, enkele weken terug nog goed voor een Belgisch record op het BK meerkampen, voor een krachttoer. De atleet van DEIN ging over 4m93 en wipt daardoor van de derde naar de tweede plaats aller tijden. Florian Colle van CSDY sprong naar de zevende plaats aller tijden met 4m65. Bij de cadetten vrouwen gingen twee atletes over 3m45, goed voor een evenaring van de vierde prestatie aller tijden. Stefanie Dadayeva van RCG legde een beter parcours af dan Fleur Hooyberghs van ACHL en kroonde zich daardoor tot nationaal kampioene. Hanne Borstlap van ACHL liet bij de scholieren vrouwen een mooie 3m77 noteren. Hiermee komt ze, als eerstejaars nota bene, op de vijfde plaats aller tijden. Nog bij de scholieren vrouwen liet Helena Van Der Gucht haar kogel na 14m24 landen. Wat goed is voor de achtste worp aller tijden met een kogel van 3 kilogram.

Elliot Crestan op het BK AC indoor - Foto: Tomas Sisk
Elliot Crestan op het BK AC indoor – Foto: Tomas Sisk

De dubbele baanronde bij de scholieren dames werd een kolfje naar de hand van Justine Dejemeppe van CSF. Ze liep naar 56”54 en komt daarmee op de vierde plaats aller tijden. Sven Van Den Bergh van AVKA kon bij de scholieren heren niet achterblijven. Zijn 48”93 brengt hem op dezelfde hoogte als zijn vrouwelijke collega in de top tien aller tijden. Op de iets langere afstanden vielen er geen grote verrassingen te noteren. Louis Vandermessen van CABW, deze winter al meermaals goed voor een Belgisch record op de 1000m bij de cadetten, liep op de 800m naar de zesde prestatie aller tijden met 2’00”97. Lore Goossens van AVR en Céline Roelens van HCO waren de beste bij respectievelijk de cadetten en scholieren vrouwen. Uiteraard mocht de Belgische kampioen op de 800m AC niet naar huis zonder de titel bij de scholieren. Al moest Elliot Crestan van SMAC tijdens de laatste 200m de gashendel flink opendraaien om sneller te zijn dan Jolan Desimpelaere, die de (tragere) eerste reeks won in 2’00”08. Crestan finishte uiteindelijk na een pittige sprintje met Brecht Fasseur van KAAG in 1’57”76. Fasseur volgde een kleine seconde later en Desimpelaere zag zijn strijdlust beloond met de derde stek.

De overige prestaties vindt u hier terug.