Op het Belgisch kampioenschap voor cadetten en scholieren viel er vandaag een Belgisch record te noteren. In Moeskroen kwam Myrthe Van der Borght tot 16m10. Het zijn vooral de vrouwen die vandaag hun wedstrijd afwerkten. Voor de meeste mannen is het nog een nachtje slapen vooraleer ze de piste mogen betreden. Een kort verslag van de eerste dag leest u hieronder.

Iets voor de middag kwamen de scholieren vrouwen aan de bak. Het was alvast uitkijken naar een spannend duel tussen Myrthe Van Der Borght en Elena Defrère. Vorig jaar verraste die laatste bij de cadetten. Ze snoepte er met een persoonlijk record de Belgische titel weg van Van Der Borght. Vandaag was ze dan ook uit op revanche, en die kreeg ze ook. In haar tweede poging al kwam ze tot 16m10, goed voor een nationaal record.

De eerstejaarsscholiere wist daarmee Veerle Blondeel van de tabellen. Zij kwam in 1991 tot 15m89. Trainer Filip Eeckhout was achteraf uiteraard tevreden: “Vorig jaar was het nog balen als een gans, en eerlijk gezegd hadden we dit jaar toch ook wat schrik. Die 16m hadden we eerder verwacht op de EYOF, maar een eerste internationaal kampioenschap blijft toch wennen. Door wat rust in te bouwen en dankzij de sterke concurrentie kwam Myrthe vandaag tot dit record. Beter kan bijna niet voor een eerstejaars.”

Nanouk Stevens – Foto: Alain Sennesael

Belgisch recordhoudster op de mijl, Nanouk Stevens, was dé titelfavoriete op de 1500m. Zij hield van bij het begin het tempo hoog en had aan een extra versnelling op 400m van de finish voldoende om het goud binnen te halen. “Ik houd niet echt van tactische wedstrijden dus heb ik mij ook niet ingehouden”, besluit Nanouk haar wedstrijd. “Enig nadeel was de harde wind. Daardoor kwam Febe Triest nog terug tot bij mij, maar uiteindelijk had ik voldoende aan een versnelling in de laatste 400m. Buiten de mijl heb ik dit seizoen al mijn records scherper gesteld. Ik kan dus tevreden terugblikken op mijn zomer.”

Verder viel er wel een verrassing in verspringen te noteren. Lucie Gilson was met een seizoensbeste van 5m51 de lijstaanvoerder, maar zij kende een iets mindere dag waardoor Amelie Caers haar kans zag om te winnen. Ze kwam tot 5m34 en deed daarmee zeven centimeter beter dan Alodie Vandermeulen, die tevreden moest zijn met zilver. De hevige wind blies ferm in het voordeel voor de spurters. Lucie Ferauge kwam bij de scholieren opnieuw tot een mooie 23”62 op de 200m, met dank aan de 2.1m/s rugwind. Het leverde haar wel de nationale titel op. Op de 100m bij de scholieren mannen ging die titel naar Amine Kasmi. Angel Agwazie pakte na het zilver vorig jaar bij de cadetten meteen goud op de 100mH als eerstejaarsscholiere.

Alle resultaten van het BK voor cadetten en scholieren kan je terugvinden via deze link.