De herfst lijkt tijdelijk te zijn ingetreden in ons land, helaas voor onze beste cadetten en scholieren, die na een natte, kille eerste dag met soortgelijke, weliswaar droge omstandigheden te maken kregen. Vandaag was het de beurt aan de jongens om enorm veel titels te verdelen, maar liefst 26 nieuwe Belgische kampioenen werden vandaag in Moeskroen gekroond. Bij de meisjes was het merendeel van de kampioenen al gekend, al werd een nog een felle strijd geleverd om de overige 11 titels. Wij sommen het belangrijkste van de tweede dag hieronder voor u op, alsook met de prestaties van het BK aflossingen voor onze junioren!

Mathew Ugwu (centraal) - Foto: Tomas Sisk
Mathew Ugwu (centraal) – Foto: Tomas Sisk

We beginnen het verslag bij het einde met wie anders dan Tim Van De Velde van DUFF. Op zijn geliefde 1500m steeple liep de cadet voor de derde keer dit jaar naar een nieuw Belgisch record! Zijn 4’14”75, die hij eind juni in eigen Duffel neerzette, herleidde hij nu naar 4’13”62. Om zijn prestatie even in de verf te zetten: met die tijd had hij tijdens de vlakke 1500m vandaag vierde geworden! Over naar de koningen van het korte werk waarin Mathew Ugwu van HCO en Jordan Paquot van SER een gooi naar de sprintdubbel deden. Beide heren klaarden de klus. Ugwu dook met 22”94 als enige cadet onder de 23 seconden, Arthur Carlier van OSGA en Jaan Bal van ACBR vervolledigde het podium met respectievelijk 23”07 en 23”26. Bij de scholieren een soortgelijk verhaal, al wist Paquot onder de 22 seconden te duiken met 21”95. Axel Viaene, gisteren goed voor het brons op de 100m deed één plaatsje beter. De atleet van OEH liep naar 22”35 en naast hem geen Raphael Kapenda, waardoor we geen heruitgave van het podium van gisteren kregen, maar Kobe Vleminckx van ACHL, die 22”47 liet klokken. Bij de meisjes gingen Lyne Camara Aissat van CSF en Hanne Claus van AVMO op zoek naar hun dubbel, nadat ze gisteren de 200m op hun naam wisten te schrijven. Camara Aissat slaagde hier niet in, want ze werd pas vierde met 12”58 in de finale van de 100m. De winst was voor Nora Thiry van WACO in 12”45. Claus pakte echter wel de dubbel en net als gisteren moest Laures Bauwens van RCG de duimen leggen. De stevige tegenwind belette de dames om een snelle tijd te noteren, maar Claus liep toch nog naar 12”34.

Alexy Lepeuple - Foto: Jörgen Lammens
Alexy Lepeuple – Foto: Jörgen Lammens

Twee cadetten realiseerden de dubbel op de tweede dag met Alexy Lepeuple van EAH, die zowel in het kogelstoten als in het discuswerpen de beste was met respectievelijk 17m15 en 51m80. Ook Thomas Carmoy van CRAC lukte de dubbel met 1m90 in het hoogspringen en een snelle 13”84 op de hoge 100m horden. Verder moesten enkele favorieten afdruipen. Voornamelijk bij de scholieren met onder meer Niel Mory van VS in het speerwerpen. Drie nulworpen gooiden roet in het eten van de ranglijstaanvoerder. De winst was voor Vlaams kampioen Jacob Grobbel van DCLA met een worp van 63m76. Ook op de hoge horden met Michael Obasuyi van DEIN, die tijdens de reeksen alles en iedereen ruim achter zich hield met 14”23, maar tijdens de finale moest opgeven met een probleem aan de kuit. Jordi Van Den Eynden van KAPE snelde naar de winst met 14”38. Zelfde verhaal, weliswaar geen blessure hier, op het iets langer werk met Belgisch recordhouder op de 1500m, Jochem Vermeulen van KAPE. De WK-ganger moest amper twee tienden toegeven op Dries De Smet van LEBB én dat na een pittige eindsprint. De Smet zij winnende tijd bedroeg 3’56”63. Dat kan vonken geven op de 1000m op de Memorial Van Damme, waar men naar verluidt op zoek gaat naar een tijd onder de 2’30. Maar het meest spannende duel was ongetwijfeld dat tussen Bryan De Backer van AVLO en Stijn Rombaut van ACHL op de 300m horden. Het was De Backer die aan de streep één honderdste sneller was dan Rombaut met 39”49, waarmee beide heren op de tiende en elfde plaats aller tijden komen te staan. Hun voorganger bij de cadetten en nu eerstejaarsscholier, Tuur Bras van OEH, goed voor zilver op het EYOF-kampioenschap was de beste op de 400m horden in een sterke 54”34. De zeer spannende 300m horden bij de cadetten jongens kreeg een al zeker even spanende race bij de meisjes met als hoofdrolspeelsters hierin Lisse Theyssen van AVLO en Louise Craemers van DCLA. Het ging opnieuw om amper één honderdste en het draaide uit in het voordeel van Thyssen, die met 43”86 ook op de negende plaats aller tijden komt te staan. De tiende plaats aller tijden was de troostprijs voor Craemers.

Op de vlakke baanronde waren Theo Degand van ATH en Julian Cobbaert van VITA aan het feest in respectievelijk 52”10 en 49”04. Bij de meisjes was die eer weggelegd voor Lucie Ferauge van CABW in 58”25 en Rani Baillevier van OLSE in 57”17. Opschudding in het polsstokspringen bij de meisjes. Belgisch recordhoudster bij de scholieren en WK-ganger, Hanne De Baene van OB, sprong “slechts” over 3m50, waardoor ze de titel misliep. Die was voor Melanie Vissers van WACO, aangezien zij in haar eerste poging over die hoogte ging. Een totaal ander scenario bij de cadetten. Hier was niemand opgewassen tegen Hanne Borstlap van ACHL. Haar sprong van 3m40 was ruim voldoende voor de nationale titel.

Bloeme Peeters sloot haar seizoen op de steeple in schoonheid af - Foto: Tomas Sisk
Bloeme Peeters sloot haar seizoen op de steeple in schoonheid af – Foto: Tomas Sisk

Geen verrassingen op de dubbele baanronde. Bij de cadetten werd het een tactische wedstrijd met aan het einde de zege voor Vlaams kampioen Thibauld Guilbert van KAAG in 2’03”76. Bij de scholieren was de favoriet, in afwezigheid van Jochem Vermeulen, Elliott Crestan van SMAC, die op de tweede plaats van de jaarranglijst prijkt. Hij won al bij al behoorlijk makkelijk in 1’56”39. Bloeme Peeters van AVZK liet zich inspireren door de sterke prestatie van cadet Tim Van De Velde. Peeters deed maar liefst vier seconden van haar besttijd op de 2000m steeple af en met 6’54”22 komt ze op de vijfde plaats aller tijden te staan. Een zeer knappe prestatie en dat als eerstejaars! Bij de jongens was Dries Peeters primus met 6’12”34.

BK aflossingen junioren

Junioren vormen geen makkelijke categorie om aflossingsploegen samen te stellen, dat staat vast. Toch kregen we enkele mooie duels in Moeskroen te zien. Op het langste nummer de 4x1500m werd er strijd geleverd tussen RCG en CABW. Het Gentse collectief trok uiteindelijk aan het langste eind en had een bonus van drie seconden op hun Waalse lotgenoten. De eindtijd van het kwartet, bestaande uit Dylan Owusu, nota bene de man die onze landskleuren op de 400m horden op het EK verdedigde, Riken Ost, Janik Boone en slotloper Jennen Mortier bedroeg 16’52”23. Geen 4x1500m bij de vrouwen, maar wel een 4x800m waarin AVR het afgescheiden haalde van VOLH in 10’14”28. Op de 4x100m bij de vrouwen duldde DEIN geen tegenstand, want met 47”91 lieten ze onder andere ACME met 49”00 en AVT met 49”81 ver achter zich.

Soortgelijk verhaal bij de mannen, al waren het in tegenstelling tot de vrouwen alleen Waalse clubs die het podium bevolkten. Hier was het RESC dat ongenaakbaar bleek te zijn, want met 42”93 bleven ze ruim voor CABW met 44”02 en USBW met 44”02. Op de 4x400m was WACO aan het feest met 3’27”90, AZW en EA mochten ook het podium op met respectievelijk 3’29”68 en 3’29”83.

De uitslagen van zowel het BK voor cadetten en scholieren, als het BK estafetten voor junioren vindt u hier. Bent u meer een liefhebber van een algemene uitslag zonder het vele doorklikken, dan neemt u best hier een kijkje.

Wilt u de eerste dag van het BK nog eens herbeleven, dat kan u hier.