Nog geen twee weken na zijn wereldtitel in het speerwerpen stond Julius Yego begin deze week alweer op de voorpagina van de Keniaanse krant ‘Nairobi News’. De kleine beer uit Kenia zou een aanbod gekregen hebben van de Qatarese atletiekfederatie om van nationaliteit te wisselen, en dat voor bijna 8,5 miljoen euro. Yego ontkent de geruchten en ziet niet in waarom hij niet meer voor Kenia zou willen uitkomen.

Sommige bronnen suggereerden eerder deze week dat Yego een aanbod kreeg van de Qatarese atletiekfederatie om voor hen uit te komen in competitie. De Keniaan zou daarvoor eerst drie jaar niet mogen uitkomen voor Kenia om dan pas het Qatarees truitje te mogen aantrekken. Yego zou dan dertig jaar zijn, en zou daarmee in zijn meest vruchtbare jaren als atleet niet kunnen meedoen aan internationale competities.

In een exclusief interview met Nairobi News vertelde Yego dat hij helemaal geen aanbod heeft gekregen en dat de geruchten over hem en Qatar helemaal verzonnen zijn en dat hij nooit van nationaliteit zou veranderen. “Ik zie niet in waarom ik dat zou doen, als het al waar was. Geld maakt me niet gelukkig, erkenning wel. En wie gaat me erkenning geven in Qatar? Er zijn zoveel Kenianen die met hangende pootjes terugkomen nadat ze veranderden naar de Qatarese nationaliteit”, maakte de wereldkampioen duidelijk.

Geruchten blijven dus geruchten en Yego zal zo goed als zeker voor Kenia blijven uitkomen op internationale tornooien. Hopelijk zien we hem volgend jaar in Rio opnieuw met dat zwart-groen-rode truitje zijn speer heel ver gooien!